Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit
Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.
Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.
Chrupiąca mizeria bez grama nabiału cieszy się w Szwecji sporą popularnością. Delikatny smak ogórków przełamywany jest lekko słodką czerwoną cebulką i octem jabłkowym. Całość ma orzeźwiający charakter. Spodoba się nawet wybrednym.
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 mała czerwona cebula
- 30 ml octu jabłkowego
- 10 g cukru
- sól w ilości do smaku,
- koperek wedle uznania
Jak zrobić mizerię po szwedzku?
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w piórka. Warzywo przelewamy wrzątkiem, by miało nieco łagodniejszy smak. Wrzucamy do miski i posypujemy odrobiną soli. Dokładnie mieszamy, delikatnie masując produkty i odstawiamy na chwilę.
W międzyczasie myjemy ogórki i kroimy je w cienkie plastry. Dodajemy do cebuli, po czym zalewamy sosem przygotowanym z octu jabłkowego, cukru i posiekanego koperku. Wszystkie składniki łączymy, a na koniec mizerię przenosimy do lodówki na pół godziny.
Jak podać mizerię po szwedzku?
Surówka z ogórków najlepiej smakuje po schłodzeniu i na świeżo. Nie polecamy robienia jej na „zapas”, bo warzywo z czasem będzie puszczało soki. W szwedzkiej wersji nie solimy go, by uwolnić wodę - bardziej liczy się zachowanie jego chrupkości.
Na naszej stronie znajdziecie inne pr.zepisy na ogórki Oprócz mizerii warto uraczyć się znakomitym chłodnikiem z tego warzywa. Być może przyda wam się tez sprawdzona receptura na ogórki małosolne z kamiennego garnka.