Smakosze.pl

canva/HandmadePictures

Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

24 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.
 

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.

Chrupiąca mizeria bez grama nabiału cieszy się w Szwecji sporą popularnością. Delikatny smak ogórków przełamywany jest lekko słodką czerwoną cebulką i octem jabłkowym. Całość ma orzeźwiający charakter. Spodoba się nawet wybrednym.

Składniki:
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 10 g cukru
  • sól w ilości do smaku,
  • koperek wedle uznania
wałkowanie ciasta

To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w piórka. Warzywo przelewamy wrzątkiem, by miało nieco łagodniejszy smak. Wrzucamy do miski i posypujemy odrobiną soli. Dokładnie mieszamy, delikatnie masując produkty i odstawiamy na chwilę.

W międzyczasie myjemy ogórki i kroimy je w cienkie plastry. Dodajemy do cebuli, po czym zalewamy sosem przygotowanym z octu jabłkowego, cukru i posiekanego koperku. Wszystkie składniki łączymy, a na koniec mizerię przenosimy do lodówki na pół godziny.

Jak podać mizerię po szwedzku?

Surówka z ogórków najlepiej smakuje po schłodzeniu i na świeżo. Nie polecamy robienia jej na „zapas”, bo warzywo z czasem będzie puszczało soki. W szwedzkiej wersji nie solimy go, by uwolnić wodę - bardziej liczy się zachowanie jego chrupkości.

Na naszej stronie znajdziecie inne pr.zepisy na ogórki Oprócz mizerii warto uraczyć się znakomitym chłodnikiem z tego warzywa. Być może przyda wam się tez sprawdzona receptura na ogórki małosolne z kamiennego garnka .

Mizeria po szwedzku jest pyszna (2).png
canva/Christian-Fischer
Katarzyna Bosacka radzi

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości

CZYTAJ DALEJ
tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane

Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >