Smakosze.pl Przepisy Babcia Stasia wiedziała jak zrobić idealną modrą kapustę. Zawsze dolewała do niej 1 łyżkę wyrazistego dodatku
canva/bhofack2

Babcia Stasia wiedziała jak zrobić idealną modrą kapustę. Zawsze dolewała do niej 1 łyżkę wyrazistego dodatku

23 sierpnia 2022

Modra kapusta jak u babci uświetni niejeden obiad. Miękka, soczysta i pełna smaku obiadowa klasyka wzbogacona o odrobinę octu spodoba się każdemu. Warto spróbować — ten smak na długo zostanie w waszej pamięci.

Dobrze przyrządzona kapusta modra skusi nie tylko amatorów smakowitych dań regionalnych. Pasuje nie tylko do śląskiego obiadu, ale też do pieczonej kaczki czy gęsi. Wersja z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny octu, którą dziś wam proponujemy, jest wyrazista i pełna aromatu.

Przepis na modrą kapustę jak u babci

Składniki:

  • 3 szklanki wody

  • 1 mała główka czerwonej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 większy liści laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 łyżki octu z białego wina

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować modrą kapustę jak u babci?

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych twardych liści. Myjemy ją, osuszamy i szatkujemy. Rozdrobnione warzywo umieszczamy w większym garnku i zalewamy wodą. Dodajemy trochę soli oraz ziele angielskie i liść laurowy.

Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy je i gotujemy na niezbyt dużym ogniu do czasu, aż kapusta nieco zmięknie. Całość odcedzamy i wlewamy ocet wedle uznania.

Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy go na patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodajemy go do kapusty. Cebulę obieramy i siekamy. Również wrzucamy ją do garnka, w którym przygotowujemy modrą kapustę jak u babci.

Możemy ją dodatkowo podsmażyć na tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu boczku. Na koniec całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Podajemy do posiłku. Smacznego.

Modra kapusta jest tradycyjnym elementem śląskiego obiadu. Z tego artykułu dowiecie się jak przyrządzić smakowite zrazy wołowe , które stanowią jego bazę. W tym natomiast znajdziecie niezawodną recepturę na pyszne kluski śląskie .

Modra kapusta jak u babci jest pyszna
canva/nschatzi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy