Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny śląski obiad krok po kroku: rolada, kluski śląskie i modra kapusta
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.11.2021 01:00

Tradycyjny śląski obiad krok po kroku: rolada, kluski śląskie i modra kapusta

kluski śląskie i zrazy
canva/Petroos

Jeśli marzy ci się posiłek z prawdziwego zdarzenia, przygotuj tradycyjny śląski obiad. Dziś powiemy ci jak krok po kroku przygotować wołową roladę, kluski śląskie i modrą kapustę. Ten ostatni składnik obiadu jest wręcz obowiązkowy, bo doskonale podkreśla smak całości.

Kuchnia śląska obfituje w różne pyszności. Jednak trudno ją sobie wyobrazić bez tak sztandarowych dań, jak rolada, kluski śląskie i modra kapusta. Co więcej, te trzy potrawy doskonale ze sobą harmonizują i wzajemnie się dopełniają. Tworzą tym samym nierozerwalny zestaw. Przygotuj je według podanej kolejności, tak by nie wystygły kluski.

Tradycyjny śląski obiad krok po kroku: rolada, kluski śląskie i modra kapusta

Rolada wołowa - Składniki:

  •  60 dag wołowiny z udźca

  • 2 łyżki musztardy

  • 3 kiszone ogórki

  • 15 dag wędzonego boczku

  • duża cebula

  • 2 łyżki mąki

  • smalec lub olej do smażenia

  • 2-3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Mięso pokrój w 6 plastrów. Każdy cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą.

Na każdym plastrze mięsa połóż 2 słupki kiszonego ogórka, 2 słupki boczku i cząstkę cebuli. Uformuj rolady, obwiąż je kuchenną nicią, oprósz mąką.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż na nim rolady. Przełóż je do rondla, podlej tłuszczem ze smażenia i gorącą wodą. Dodaj listki laurowe i ziele, duś, aż będą miękkie.

Rolady wyjmij z sosu. Sos zagęść pozostałą mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawaj do rolad.

Modra kapusta - Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty

  • 2 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka mąki

  • ocet, cukier, sól, pieprz do doprawienia

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją w garnku na oleju. Oprósz mąką, chwilę przesmaż. Wlej szklankę wody, zagotuj, co jakiś czas mieszając.

Do cebuli dodaj poszatkowaną kapustę, wymieszaj. Gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 15 minut, aż zrobi się miękka. Dopraw do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.

Jak przygotować kluski śląskie?

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 1 żółtko

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź. Ziemniaki wyłóż na stolnicę, uformuj z nich półkulę.

Masę ziemniaczaną przekrój na 4 części. Wyjmij jedną, a miejsce po niej uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków i żółtko, zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta formuj nieduże kulki. Każdą lekko spłaszcz, palcem zrób w niej wgłębienie. Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnię. Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne regionalne specjały. Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane po góralsku, a także jak zrobić śledzie po kaszubsku.

Źródło zdjęcia: canva/Langan
Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajerki, kulinarnapolska.org