Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.08.2022 13:46

Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę

Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę
canva/ gbh007

Ziołowy rosół to pomysł na rodzinny obiad. Wywar z dodatkiem ziół jest o wiele smaczniejszy od tradycyjnego. Wystarczy niewielka ilość świeżych i suszonych składników, aby od razu poczuć różnicę. Poznaj przepis najlepszych gospodyń na ziołowy rosół, lepszego nie jadłeś.

Rosół jest popularnym daniem, gotowanym zwłaszcza w niedziele, święta i większe uroczystości. Mało kto wie, że nie tylko mięso i warzywa są ważne podczas gotowania wywaru. Kluczowe są również świeże i suszone zioła, które wpływają na jego smak i aromat. Jakie zioła do rosołu?

Najlepsze gospodynie do rosołu dodają świeżą szałwię, melisę, natkę pietruszki, a także suszony lubczyk i cząber. Połączenie świeżych i suszonych ziół wpływa rewelacyjnie na smak i aromat rosołu. Wystarczy kilka listków, aby na nowo odkryć tradycyjny rosół.

Rosół gotujmy na najmniejszym ogniu. Wywar musi się pyrkać, nie może wrzeć, ponieważ wtedy nie wydobędziemy z niego całego smaku. Rosół zawsze gotujmy na kurze i wołowinie. Możemy dodać również mięso indycze. Wywar gotowany na kilku rodzajach mięsa będzie miał wyraźny smak.

Dawny przepis na ziołowy rosół. Sekretem smaku są świeże i suszone zioła

Składniki:

  • porcja rosołowa z kury

  • kawałek wołowiny z kością, np. szpondru

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • cebula

  • 1/4 małej główki kapusty

  • kilka listków świeżej melisy i szałwii

  • pęczek natki pietruszki

  • łyżka cząbru suszonego

  • łyżka suszonego lubczyku

  • sól, pieprz do smaku

Jak ugotować ziołowy rosół? Każdy będzie błagał o dokładkę

Mięso umyj i włóż do garnka, wlej zimną wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je i dodaj obrane warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, por, seler, kapustę.

Cebulę obierz ze skóry i zarumień nad ogniem. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, przekrój cebulę na pół i podsmaż ją na suchej patelni teflonowej, dodaj do wywaru. Garnek przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2- 3 godziny.

Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, podarte liście szałwii, melisy oraz suszony lubczyk i cząber, gotuj kolejne 10- 15 minut, następnie wyłącz i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziołowy rosół podaj z ugotowanym makaronem, smacznego.

Z mięsa i warzyw po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet, będzie idealny do kanapek. Z wołowiny i drobiu zrobisz również farsz do pierogów z mięsem. Pierogi będą pysznym pomysłem na obiad, a i nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

Ziołowy rosół
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: