Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty
Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.
Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.
Przepis na gotowany boczek
Składniki:
-
1 kg surowego boczku
-
4-5 cebul średniej wielkości
-
6 ząbków czosnku
-
2 liście laurowe
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Jak zrobić przepyszny i banalnie prosty boczek?
Przygotuj warzywa do gotowanego boczku . Cebulę oraz ząbki czosnku dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Czosnek porozgniataj nożem i wraz z cebulą w łupinach włóż do dużego garnka . Zalej całość wodą do 3/4 wysokości naczynia.
Do warzyw dodaj sól, czarny pieprz i liście laurowe . Składniki do gotowanego boczku doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na ogniu przez 10 minut . Po upływie tego czasu do garnka dołóż boczek . Gotuj do miękkości, co jakiś czas obracając mięso .
Ugotowany boczek wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia . W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy . Kiedy boczek będzie już chłodny natrzyj go starannie mieszanką, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin . Po upływie tego czasu domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania . Wyśmienity babciny boczek możesz zrobić również w piekarniku . Czy wiesz, czym różnią się między sobą boczek i bekon ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
-
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama