Smakosze.pl Porady Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty
Canva / ArtCookStudio

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

29 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.

Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.

Przepis na gotowany boczek

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku

  • 4-5 cebul średniej wielkości

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Jak zrobić przepyszny i banalnie prosty boczek?

Przygotuj warzywa do gotowanego boczku . Cebulę oraz ząbki czosnku dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Czosnek porozgniataj nożem i wraz z cebulą w łupinach włóż do dużego garnka . Zalej całość wodą do 3/4 wysokości naczynia.

Do warzyw dodaj sól, czarny pieprz i liście laurowe . Składniki do gotowanego boczku doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na ogniu przez 10 minut . Po upływie tego czasu do garnka dołóż boczek . Gotuj do miękkości, co jakiś czas obracając mięso .

Ugotowany boczek wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia . W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy . Kiedy boczek będzie już chłodny natrzyj go starannie mieszanką, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin . Po upływie tego czasu domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania . Wyśmienity babciny boczek możesz zrobić również w piekarniku . Czy wiesz, czym różnią się między sobą boczek i bekon ?

Canva / clubfoto
Canva / clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy