Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Pierogi bez okrasy są suche i bez smaku. Pyszny, mączny rarytas warto wzbogacić o jeden z czterech dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej pasującą i satysfakcjonującą okrasę do Twoich pierogów.
Dobra okrasa do pierogów wspaniale wzbogaci ich smak. Opcji jej zrobienia jest kilka i warto dopasować dodatek zarówno do farszu, jaki mamy we wnętrzu pierogów, jak i do osobistych preferencji smakowych. Przygotowaliśmy dla was krótki przegląd najpopularniejszych wariantów.
Jakie znamy najprostsze okrasy do pierogów?
Cztery proste w wykonaniu dodatki sprawią, że wasze pierogi będą jeszcze lepsze. Odpowiednie dobranie okrasy jest kluczowe.
Okrasa ze śmietany
Najprostsza chyba opcja, choć występuje w wielu wersjach. Możemy polać pierogi słodką śmietanką i taki dodatek świetnie sprawdzi się z deserowymi farszami np. z owoców czy twarożku z cukrem.
Do pierogów wytrawnych, np. z mięsem, pasować natomiast będzie gęsta, kwaśna śmietana. Tę zazwyczaj podajemy obok i podczas jedzenia pierogi w niej zanurzamy. Niektórzy również śmietaną kwaśną podsmażają. Więcej o tej odsłonie przeczytacie w naszym artykule.
Smażona cebulka
Cebula pięknie zeszklona na niezbyt dużej ilości tłuszczu będzie świetnie współgrała z pierogami o wytrawnych farszach, a zwłaszcza z klasyką kuchni polskiej, czyli z ruskimi i typowo wigilijną wersją z kapustą i grzybami.
Jak wykonać smaczny dodatek? Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy cebulkę najpierw na większym ogniu. Na dwie większe sztuki przydadzą się 3-4 łyżki tłuszczu. Gdy zacznie się lekko rumienić — nastąpi to po około 5 minutach — zmniejszamy moc palnika i jeszcze chwile podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Boczek podsmażany z cebulą
Ta propozycja także dobrze zgra się z wytrawnymi nadzieniami. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy dokładnie pokroić kawałek boczku, doprawić go solą i pieprzem, a następnie wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni. Gdy się już zrumieni, trzeba jeszcze tylko wrzucić posiekaną cebulę i doprowadzić ją do miękkości lub delikatnego skarmelizowania.
Bułka tarta podsmażana
Ostatnia opcja również świetnie pasuje do słodkich pierogów z owocami. Przyjemnie podkręci także smak farszu z twarogu czy szpinaku. Jak przygotować dodatek? Bułkę wsypujemy na dobrze rozgrzane masło i delikatnie ją zrumieniamy, nie odpuszczając do przypalenia. Jeśli ma trafić do słodkiej wersji dania, możemy wsypać jeszcze trochę cukru.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na znakomite pierogi. Szczególnie polecamy znakomitą wersję z makowym farszem — będzie świetna nie tylko na Wigilię. Spróbujecie także wegańskich ruskich z tofu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: