Smakosze.pl

canva/rlat

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

29 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi bez okrasy są suche i bez smaku. Pyszny, mączny rarytas warto wzbogacić o jeden z czterech dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej pasującą i satysfakcjonującą okrasę do Twoich pierogów.

Dobra okrasa do pierogów wspaniale wzbogaci ich smak. Opcji jej zrobienia jest kilka i warto dopasować dodatek zarówno do farszu, jaki mamy we wnętrzu pierogów, jak i do osobistych preferencji smakowych. Przygotowaliśmy dla was krótki przegląd najpopularniejszych wariantów.

Jakie znamy najprostsze okrasy do pierogów?

Cztery proste w wykonaniu dodatki sprawią, że wasze pierogi będą jeszcze lepsze. Odpowiednie dobranie okrasy jest kluczowe.

Okrasa ze śmietany

Najprostsza chyba opcja, choć występuje w wielu wersjach. Możemy polać pierogi słodką śmietanką i taki dodatek świetnie sprawdzi się z deserowymi farszami np. z owoców czy twarożku z cukrem.

Do pierogów wytrawnych, np. z mięsem, pasować natomiast będzie gęsta, kwaśna śmietana. Tę zazwyczaj podajemy obok i podczas jedzenia pierogi w niej zanurzamy. Niektórzy również śmietaną kwaśną podsmażają. Więcej o tej odsłonie przeczytacie w naszym artykule .

Smażona cebulka

Cebula pięknie zeszklona na niezbyt dużej ilości tłuszczu będzie świetnie współgrała z pierogami o wytrawnych farszach, a zwłaszcza z klasyką kuchni polskiej, czyli z ruskimi i typowo wigilijną wersją z kapustą i grzybami.

Jak wykonać smaczny dodatek? Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy cebulkę najpierw na większym ogniu. Na dwie większe sztuki przydadzą się 3-4 łyżki tłuszczu. Gdy zacznie się lekko rumienić — nastąpi to po około 5 minutach — zmniejszamy moc palnika i jeszcze chwile podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.

Boczek podsmażany z cebulą

Ta propozycja także dobrze zgra się z wytrawnymi nadzieniami. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy dokładnie pokroić kawałek boczku, doprawić go solą i pieprzem, a następnie wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni. Gdy się już zrumieni, trzeba jeszcze tylko wrzucić posiekaną cebulę i doprowadzić ją do miękkości lub delikatnego skarmelizowania.

Bułka tarta podsmażana

Ostatnia opcja również świetnie pasuje do słodkich pierogów z owocami. Przyjemnie podkręci także smak farszu z twarogu czy szpinaku. Jak przygotować dodatek? Bułkę wsypujemy na dobrze rozgrzane masło i delikatnie ją zrumieniamy, nie odpuszczając do przypalenia. Jeśli ma trafić do słodkiej wersji dania, możemy wsypać jeszcze trochę cukru.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na znakomite pierogi. Szczególnie polecamy znakomitą wersję z makowym farszem — będzie świetna nie tylko na Wigilię. Spróbujecie także wegańskich ruskich z tofu .

Pierogi potrzebują okrasy
canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Czym się różni żurek od białego barszczu? 1 detal jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Porady

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Czytaj więcej >

Porady

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Czytaj więcej >

Porady

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]