Smakosze.pl
bekon

canva/sumnersgraphicsinc

Czym różni się boczek od bekonu?

7 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

W Anglii serwuje się jajka na bekonie, u nas raczej jajecznicę na boczku. A wiesz, czym różni się boczek od bekonu? A może to jedno i to samo? Już wyjaśniamy.

Boczek jest tłusty, ale trudno sobie wyobrazić bez niego wiele potraw. Kwaśnica, grochówka czy jajecznica bez dodatku wędzonki miałyby płaski i wybrakowany smak. Tłuszcz w tych potrawach też odgrywa ważną rolę, bo pomaga wydobyć z nich smak i sprawić byśmy wychwycili wszystkie nuty smakowe.

Bekon dla niektórych to to samo co boczek. Często zresztą używają tych nazw zamiennie. Jednak jak się okazuje, nie jest to prawdą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czym różni się boczek od bekonu?

Boczek i bekon to jednak nie to samo. Przede wszystkim pochodzą z innych partii tuszy wieprzowej — bekon z górnej części, a boczek z dolnej. Boczek jest bardziej tłusty od bekonu, zawiera więcej niż 50 proc. tłuszczu.

Z powodu wysokiej zawartości tłuszczu boczek doskonale nadaje się do smażenia. Wówczas większość tłuszczu się z niego wytapia, a pozostaje chrupiące mięso.

Boczku i bekonu najchętniej używa się wędzonego. W sumie można je stosować zamiennie. Jednak boczkiem wędzonym zwykle dosmaczamy potrawy i używamy go do okraszania pierogów, kopytek, ziemniaków. Natomiast podsmażony bekon jest świetnym uzupełnieniem hamburgerów, sałatek, zup-kremów czy tostów.

Surowy boczek można też piec po uprzednim namaszczeniu mięsa przyprawami. Z cieńszych i większych kawałków robi się też rolady — faszerowane lub nie.

tatar

Jak przyrządzić pyszny tatar?

CZYTAJ DALEJ

Jak przechowywać bekon i boczek?

Boczek i bekon są dość tłuste, dlatego też nie są zbyt trwałe. Tłuszcz dość szybko ulega jełczeniu nawet w warunkach chłodniczych czy w zamrażarce.

Najlepiej więc zużyć je jak najszybciej. Jeśli jednak kupisz większą ilość boczku, możesz podzielić go na mniejsze porcje, każdą szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Zużyj go wtedy najlepiej w ciągu miesiąca.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak ugotować boczek na kanapki zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na boczek faszerowany.

boczek

boczek

Źródło zdjęcia: canva/rodrigo gavini

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >