Smakosze.pl Przepisy Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy
canva/YelenaYemchuk

Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy

16 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pewna babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy. A w czym tkwi ich sekret? Babcia dodaje do nich kaszę mannę, obsmaża je, a potem piecze. Dzięki temu jej mielone są soczyste i puszyste. Po prostu wyśmienite.

Tak to już jest w większości przypadków, że ideałem smaków potraw są smaki zapamiętane z rodzinnego domu. I nie ma się co temu dziwić, wszak na tych smakach się wychowaliśmy i mamy je doskonale zakodowane. Dlatego, gdy próbujemy potrawy w czyimś domu lub w knajpie, odnosimy jej smak do tego już dobrze nam znanego. I tak też jest ze smakiem kotletów mielonych, które towarzyszą nam od dzieciństwa.

Dlatego dziś przedstawimy wam przepis na kotlety mielone pewnej babci. Już z racji różnicy pokoleń jest szansa, że ich smak przypadnie wam do gustu. Nikt przecież tak dobrze nie gotuje, jak nasze babcie. Przyrządzają wszystko w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków. I dzięki temu potrawy smakują wyśmienicie.

Jednak ta receptura z pewnością zaskoczy was tym, że zamiast namoczonej bułki kotlety zawierają kaszę mannę i po krótkim obsmażeniu są pieczone.

Przepis babci na kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag łopatki lub karkówki wieprzowej

  • 40 dag łopatki lub karkówki wołowej

  • 1 cebula

  • 3 suszone pomidory

  • 1/2 szklanki kaszy manny

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • majeranek

  • papryka mielona słodka

  • curry

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Wieprzowinę i wołowinę opłucz, osusz, pokrój na kawałki, zmiel z suszonymi pomidorami i cząstkami cebuli.

Do mięsa dodaj kaszę mannę, jajka, mleko i przyprawy. Składniki wymieszaj, a potem dokładnie wyrób dłonią.

Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kotlety. Każdy obtocz w mące. Kotlety zrumień na patelni z olejem, a potem przełóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz ok. 25 minut w 170 st. C.

Sprawdźcie na naszej stronie, jak zrobić kotlety mielone z musztardą i śmietaną , a także, jak Tomasz Strzelczyk robi mielone bez bułki .

kotlety mielone
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy