Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.07.2022 23:00

Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką

makaron po chińsku
canva/trexec

Przedstawiamy łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką, bo nie są zbyt wyszukane. Zrobisz z nich obiad dosłownie w pół godziny, a będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych dań polskiej kuchni. Rodzina z pewnością ci podziękuje za odrobinę egzotyki.

W mieście nietrudno o budkę, w której można kupić smaczne, chińskie danie. Jeśli jednak nie masz takiej w pobliżu i tak możesz poczuć smak orientu na swoim podniebieniu. Zastosuj tylko nasz łatwy przepis na chińszczyznę, a po 30 minutach będziesz mógł raczyć się egzotycznym daniem w domowym wydaniu.

Jak zrobić makaron z kurczakiem po chińsku?

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • olej

  • 2 marchewki

  • 1 duża cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego

  • chilli

  • sól, pieprz

  • makaron lub ryż do podania

Przygotowanie prostej, domowej chińszczyzny

Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz przyprawą do kurczaka, podsmaż na patelni z olejem, zdejmij z patelni.

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w słupki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp warzywa i mieszając, smaż je kilka minut, aż zrobią się miękkie. Wtedy dodaj sos sojowy, ocet, trochę chilli, soli i pieprzu.

Do warzyw dodaj podsmażonego kurczaka. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej. Kurczaka z warzywami podawaj do ugotowanego makaronu ryżowego lub sojowego albo z ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wołowinę po azjatycku oraz na zupę azjatycką z kurczakiem.

chińszczyzna
canva/peteshin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pasjasmaku