Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką
Przedstawiamy łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką, bo nie są zbyt wyszukane. Zrobisz z nich obiad dosłownie w pół godziny, a będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych dań polskiej kuchni. Rodzina z pewnością ci podziękuje za odrobinę egzotyki.
W mieście nietrudno o budkę, w której można kupić smaczne, chińskie danie. Jeśli jednak nie masz takiej w pobliżu i tak możesz poczuć smak orientu na swoim podniebieniu. Zastosuj tylko nasz łatwy przepis na chińszczyznę, a po 30 minutach będziesz mógł raczyć się egzotycznym daniem w domowym wydaniu.
Jak zrobić makaron z kurczakiem po chińsku?
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej
2 marchewki
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
chilli
sól, pieprz
makaron lub ryż do podania
Przygotowanie prostej, domowej chińszczyzny
Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz przyprawą do kurczaka, podsmaż na patelni z olejem, zdejmij z patelni.
Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w słupki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp warzywa i mieszając, smaż je kilka minut, aż zrobią się miękkie. Wtedy dodaj sos sojowy, ocet, trochę chilli, soli i pieprzu.
Do warzyw dodaj podsmażonego kurczaka. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej. Kurczaka z warzywami podawaj do ugotowanego makaronu ryżowego lub sojowego albo z ryżem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wołowinę po azjatycku oraz na zupę azjatycką z kurczakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: pasjasmaku