Smakosze.pl
biszkopt

canva/Ira Taskova

Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane

16 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie recepturę na przepyszny i puszysty biszkopt bez dodatku jajek. By taki wyszedł, wystarczy użyć jednego banalnego tricku, a mianowicie zalewy z ciecierzycy. Zachwyty nad ciastem są gwarantowane, tak samo jak i to, że nikt się nie zorientuje, z jakich składników przygotowaliście biszkopt.

Kiedy jest potrzeba przygotowania biszkoptu bez jajek? Ano wtedy, gdy zaplanowaliście sobie przygotowanie biszkoptu, ale zapomnieliście kupić jajka. Albo wtedy, gdy z powodów zdrowotnych, np. alergii, nie możecie jeść jajek lub z racji na swoje przekonania, nie spożywacie produktów pochodzenia zwierzęcego.

piknik

Co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi? O 1 produkcie nie należy zapomnieć

CZYTAJ DALEJ

Gdy więc znajdziecie się w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy w waszych zapasach nie ma ciecierzycy w puszce lub słoiku. Jeśli tak, jesteście uratowani. Możecie bowiem użyć zalewy z ciecierzycy, podobnie jak białek.

Jak smakuje biszkopt zrobiony bez jajek, lecz z dodatkiem ich zamiennika, czyli aquafaby? Aquafaba ma posmak ciecierzycy, jednak gdy upieczemy z jej dodatkiem ciasto, jego intensywność zmaleje. A wziąwszy pod uwagę fakt, że do biszkoptu dodamy np. trochę cukru wanilinowego, a tort poprzekładamy różnymi masami, smak ten zostanie niemal zupełnie zneutralizowany.

Przepis na biszkopt bez jajek

Składniki:

  • 3/4 szklanki schłodzonej aquafaby, czyli zalewy z puszki ciecierzycy lub wody po gotowaniu ciecierzycy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • 1/2 szklanki cukru drobnego

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie puszystego biszkoptu na aquafabie

Schłodzoną aquafabę ubijaj z sokiem z cytryny, aż powstanie sztywna piana. Ubijaj ją dalej, dodając do niej stopniowo cukier. Miksuj do czasu, aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści.

Wtedy dodawaj stopniowo olej, miksując pianę na małych obrotach. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia wprost do piany. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis siostry Anastazji na puszysty biszkopt. Dowiesz się też, co zrobić, by biszkopt nie opadł.

aqafaba

canva/estefaniavizcaino


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nicponwkuchni

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >