Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.07.2022 12:46

Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Tomasz Strzelczyk, kotlety mielone
Screen'y z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Kotlety mielone bez bułki? Wielu smakoszy nawet by o tym nie pomyślało. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Znany kucharz łączy bowiem mielone mięso z płatkami owsianymi, dzięki czemu kotlety zyskują odpowiednią miękkość i soczystość. I są o wiele zdrowsze niż z namoczoną bułką.

Tomasz Strzelczyk jest cenionym kucharzem, który lubi tradycyjną kuchnię. Jednak kotlety mielone robi w nieco mniej klasyczny sposób, bo bez bułki. Namoczoną i odciśniętą bułkę zastępuje bowiem namoczonymi w mleku płatkami owsianymi. Nadają one kotletom odpowiednią konsystencję, soczystość i delikatność. Naprawdę warto po nie sięgnąć.

A kotlety mielone Tomasza Strzelczyka wyglądają naprawdę pysznie. Spójrzcie tylko na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Jest ono screenem z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety mielone bez bułki

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych

  • 100 ml mleka

  • ok. 80 dag karkówki wieprzowej

  • 20 dag surowego boczku

  • 2 duże cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1 łyżka soli

  • natka pietruszki

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych bez bułki

Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw, by się namoczyły. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem.

Do zmielonego mięsa dodaj jajka, lekko osączone płatki owsiane oraz pieprz, sól i posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wyrób dłonią.

Z mięsnej masy odrywaj nieduże porcje i formuj kotlety. Lekko je spłaszczaj i panieruj w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej smalec. Kładź na niej kotlety i smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron złocisto-brązowe.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy Tomasza Strzelczyka. Poznaj jego recepturę na polędwiczki wieprzowe z masłem czosnkowym, a także na doskonałe kotlety schabowe.

mięso mielone
canva/TheMalni

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube