Smakosze.pl Przepisy Babcia zawsze w sobotę robiła zupę nic. Szkoda, że tak wiele osób o niej zapomniało
Fot. Wikipedia

Babcia zawsze w sobotę robiła zupę nic. Szkoda, że tak wiele osób o niej zapomniało

26 września 2024

Czy pamiętacie o zupie nic? Robi się ją niemal z niczego, ale smakuje pysznie. Będzie idealna na śniadanie lub na podwieczorek. Polubią ją też najmłodsi smakosze, bo ma w sobie rozkoszną słodycz, za którą przepadają dzieci.

Niby nic, a efekt pyszny

Pamiętam, jak babcia w niedzielę robiła zupę nic. Nazwa zwracała uwagę, ale jeszcze bardziej pamiętało się smak tej oryginalnej zupy. Do jej zrobienia potrzeba naprawdę niewielu składników. Przyda się tu mleko, cukier waniliowy, a zupę można podać z apetycznymi kluseczkami.

Będzie jak znalazł na śniadanie, które w takim wydaniu chętnie zjedzą najmłodsi smakosze. Zupę robi się błyskawicznie i praktycznie z niczego. Można dodać do niej owoce, a smak będzie jeszcze lepszy . Polecam przepis na zupę nic, którą zrobisz w jedną chwilę.

zupa nic
Fot. Canva/PhotoLau
Najprostszy sernik na świecie. Zrobisz go z 2 składników

Jak ugotować zupę nic?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 litr mleka

Przygotowanie zupy zacznij od zagotowania mleka, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj składniki, a teraz możesz zrobić kluseczki. Oddziel żółtka od białek i ubij na sztywno białka z cukrem. Nabieraj łyżeczką ubitą pianę i wkładaj na gorące mleko.

Zagotuj i przewróć na drugą stronę. Wyjmij kluseczki z mleka i na chwilę odłóż. Teraz ubij żółtka i wlej strumieniem do mleka. Zupę wlej do talerzy i dołóż kluseczki. Możesz dodać owoce lub orzechy.

Zupa nic, czyli pyszna i szybka

Zupa nic wyróżnia się delikatną słodyczą, której smak uzupełniają kluseczki. Będzie w sam raz na śniadanie albo podwieczorek . Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale pyszna. Ugotujesz ją raz-dwa i równie szybko zniknie z talerzy.

Mali i duzi smakosze chętnie ją zjedzą. Do zupy możesz dodawać owoce sezonowe, orzechy, czy inne ulubione dodatki. W każdej odsłonie urzeknie wszystkich swoim smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyborną sałatkę z przepisu Remigiusza Rączki. Podawaliśmy, jak zrobić kluski ruskie, które pasują na obiad.

zupa nic
Fot. Canva/olenayeromenkophotos

Źródło: winiary.pl

Zeskanuj kartę Moja Biedronka przy kasie, a dostaniesz duży rabat. Dziś zakupy zrobisz za pół darmo
Podczas grzybobrania patrz w górę. Trik grzybiarzy na pełne kosze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy