Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wielkanoc podam sałatkę z przepisu Rączki. Jest lepsza niż jarzynowa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.03.2024 16:31

W tym roku na Wielkanoc podam sałatkę z przepisu Rączki. Jest lepsza niż jarzynowa

sałatka
Fot. YouTube/raczkagotuje1081, Facebook/ Remigiusz Rączka

Sałatka jarzynowa już niedługo tradycyjnie wjedzie na stół wielkanocny. Jednak warto przyrządzić też inną sałatkę, która zaskoczy niejednego smakosza. Apetyczna i pełna znakomitych składników, będzie jak znalazł na Wielkanoc. O przepis na wyborną sałatkę zadbał kucharz Remigiusz Rączka. 

Sałatka, która pasuje na Wielkanoc

Czy już wiesz jaką sałatkę podasz na Wielkanoc? Pewnie wiele osób przyrządzi tradycyjną jarzynową. Sprawdza się zawsze i smakuje już całym pokoleniom Polaków. Jednak ja sięgnę po przepis kucharza Remigiusza Rączki. Śląski kucharz poleca recepturę na sałatkę z tuńczykiem.

Z dodatkiem sałaty, ogórka i koperku będzie cieszyć oko. Do tego znakomity sos i pyszna sałatka będzie raz-dwa gotowa. To wiosenne danie zachwyci smakiem, a przepis na sałatkę z tuńczykiem znajdziesz na kanale YouTube Rączka gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

tuńczyk
Fot. Canva/HandMadePictures
Polskie ciasto najlepsze na świecie. Właśnie pojawił się ranking, tego nikt się nie spodziewał

Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z przepisu Remigiusza Rączki?

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g rukoli
  • 1 sałata rzymska mini
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 ogórek zielony
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zacznij od umycia sałaty, rukoli i przełożenia jej do miski. Kroimy ogórek, szczypiorek oraz koperek. Dodajemy je do składników. To samo robimy z papryką i przystępujemy do zrobienia sosu.

Majonez i musztardę łączymy w miseczce. Wlewamy sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sos przekładamy do warzyw w misce i mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania. 

Sałatka z tuńczyka pachnie wiosną

Tak przyrządzona sałatka ma w sobie dużo smaku i zielonego koloru. Będzie też idealna na wiosnę, dostarczy nam dużo witamin i energii. Jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią nawet laik w kuchni.

Sałatka z tuńczyka będzie smakować z grzankami lub ze świeżym pieczywem. Jest tak dobra, że szybko zniknie z talerzy. Smakuje dużo lepiej od tradycyjnej jarzynowej, dlatego zrób ją w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne domowe bułeczki. Radziliśmy, jak zrobić roladki z boczku na niedzielny obiad. 

sałatka
Fot. YouTube/raczkagotuje1081

Źródło: YouTube/raczkagotuje1081

Zdjęcia: screen YouTube/raczkagotuje1081