Smakosze.pl Przepisy Babcia zdradziła recepturę na marynowane prawdziwki. Przekazywana jest z pokolenia na pokolenie
canva/Jiri Hera

Babcia zdradziła recepturę na marynowane prawdziwki. Przekazywana jest z pokolenia na pokolenie

4 września 2022

Lubicie marynowane prawdziwki? Lekkie i pełne aromatu grzyby zatopione w pysznej zalewie są doskonałą przekąską. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Skorzystajcie ze sprawdzonego babcinego przepisu, a wyjdą obłędnie pyszne.

Marynowane prawdziwki kusza niebagatelnym smakiem. Pełen aromatu wyrób z octu będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Babciną recepturę można wzbogacić o inne ulubione przysmaki np. kapary czy ostrą papryczkę. Smak zyska na głębi.

Przepis na znakomite marynowane prawdziwki

Składniki:

  • 1 kg drobnych prawdziwków

  • 1 litr wody

  • 1 szklanka octu

  • 10 łyżek miodu

  • 2 cebulki szalotki

  • 8 liści laurowych

  • 12 ziaren ziela angielskiego

  • 12 ziaren pieprzu

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 1 łyżka soli

Jak zrobić marynowane prawdziwki? Babcina receptura nie ma sobie równych

Zaczynamy od starannego oczyszczenia grzybów przy pomocy szczoteczki. Następnie gotujemy je w osolonym wrzątku przez 10 do 15 minut.

Do innego garnka wlewamy wodę oraz wszystkie składniki marynaty , czyli obrane i pokrojone w plasterki szalotki, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz miód. Zagotowujemy produkty i mieszamy.

Na koniec wlewamy ocet i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Odcedzone grzyby przenosimy do czystych słoików i zalewamy je gorącą marynatą. Zakręcamy naczynia i ustawiamy je do góry dnem. Gdy ostygną, przenosimy do spiżarki.

Po inne pomysły na danie z grzybami zajrzyjcie na naszą stronę. Być może spodoba wam się prosta receptura na przekąskę w postaci faszerowanych pieczarek . Polecamy także prosty sos kurkowy , który doskonale pasuje do makaronów i klusek ziemniaczanych.

Marynowane prawdziwki są znakomite
canva/seszka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy