Babcia zdradziła recepturę na marynowane prawdziwki. Przekazywana jest z pokolenia na pokolenie
Lubicie marynowane prawdziwki? Lekkie i pełne aromatu grzyby zatopione w pysznej zalewie są doskonałą przekąską. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Skorzystajcie ze sprawdzonego babcinego przepisu, a wyjdą obłędnie pyszne.
Marynowane prawdziwki kusza niebagatelnym smakiem. Pełen aromatu wyrób z octu będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Babciną recepturę można wzbogacić o inne ulubione przysmaki np. kapary czy ostrą papryczkę. Smak zyska na głębi.
Przepis na znakomite marynowane prawdziwki
Składniki:
-
1 kg drobnych prawdziwków
-
1 litr wody
-
1 szklanka octu
-
10 łyżek miodu
-
2 cebulki szalotki
-
8 liści laurowych
-
12 ziaren ziela angielskiego
-
12 ziaren pieprzu
-
2 łyżeczki gorczycy
-
1 łyżka soli
Jak zrobić marynowane prawdziwki? Babcina receptura nie ma sobie równych
Zaczynamy od starannego oczyszczenia grzybów przy pomocy szczoteczki. Następnie gotujemy je w osolonym wrzątku przez 10 do 15 minut.
Do innego garnka wlewamy wodę oraz wszystkie składniki marynaty , czyli obrane i pokrojone w plasterki szalotki, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz miód. Zagotowujemy produkty i mieszamy.
Na koniec wlewamy ocet i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Odcedzone grzyby przenosimy do czystych słoików i zalewamy je gorącą marynatą. Zakręcamy naczynia i ustawiamy je do góry dnem. Gdy ostygną, przenosimy do spiżarki.
Po inne pomysły na danie z grzybami zajrzyjcie na naszą stronę. Być może spodoba wam się prosta receptura na przekąskę w postaci faszerowanych pieczarek . Polecamy także prosty sos kurkowy , który doskonale pasuje do makaronów i klusek ziemniaczanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
-
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
-
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach