Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
Kotlety schabowe doskonale smakują w tygodniu i w weekend. Soczyste mięso, chrupiąca panierka i smaczne dodatki sprawiają, że temu daniu trudno się oprzeć. Janka zdradziła nam sekret na jeszcze lepsze kotlety — zawsze doprawia je suszonym majerankiem. Są smaczniejsze, pachnące i lżejsze dla żołądka.
Kotlety schabowe z przepisu Janki dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy jedynie łyżeczka suszonego majeranku, aby znacznie podbić smak mięsa. Do smażenia schabowych Janka wykorzystuje zawsze domowy smalec, dzięki któremu kotlety są przepyszne i doskonale wysmażone.
Sekretem soczystego i delikatnego mięsa jest odpowiednia panierka. Kotlety schabowe panierujemy zawsze najpierw w mące pszennej, a dopiero później w jajku i bułce tartej. Jeśli nie dodamy mąki, panierka może odkleić się od mięsa, a sam schab będzie wysuszony i dość twardy.
Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystajmy świeże mięso najwyższej jakości. Jak poznać w sklepie świeży schab? Będzie miał ładny, różowy kolor. Wybierajmy mięso, które ma również przerosty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, nie pozbywajmy się go.
Przepis Janki na najsmaczniejsze kotlety schabowe z dodatkiem majeranku
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
2 jajka
łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
mąka pszenna
bułka tarta
smalec do smażenia
Jak zrobić soczyste kolety schabowe z majerankiem?
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem i odstaw na 10-15 minut. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajkach, bułce tartej.
Schabowe smaż na rozgrzanym smalcu po kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru panierki i podaj z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i młodą kapustę zasmażaną, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne
Źródło: beszamel