Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach
Szukacie przepisu na knedle ze śliwkami? Babcia Kazia zna sekret miękkiego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Odpowiednie i z umiarem dozowanie mąki pszennej sprawi, że ciasto nie wyjdzie twarde. Gdy już będzie gotowe, wypełnianie go śliwkami nie sprawi wam żadnych trudności. Spróbujecie?
Miękkie i delikatne ciasto na knedle ze śliwkami uzyskamy tylko wtedy, gdy podczas przygotowania masy będziemy stopniowo wsypywać mąkę pszenną. Chodzi o to, by nie wsypać jej za dużo, a tylko tyle, ile jest niezbędne. Prosta taktyka, którą znała babcia Kazia, zawsze się sprawdza. Tak smacznego dania dawno nie jedliście.
Przepis na smakowite knedle ze śliwkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
20-30 dag mąki pszennej
1/2 kg śliwek, najlepiej węgierek
1 płaska łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru pudru + do podania
sól
Jak przygotować smakowite knedle ze śliwkami?
Ziemniaki obieramy i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją delikatnie. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywo i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy. Odstawiamy na bok.
Śliwki myjemy i rozcinamy na połówki, jednocześnie usuwając pestki. Słodzimy je wedle uznania i wsypujemy cynamon. Starannie mieszamy składniki.
Gdy purée ziemniaczane ostygnie, wsypujemy do niego około 200 g mąki i wbijamy jaja. Wyrabiamy ciasto suchymi, lekko oprószonymi mąką dłońmi. Jeśli masa nadal będzie mało spójna, wsypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy chwilę dłużej.
Z ciasta formujemy kulki. Każdą z nich rozpłaszczamy na cienki placek i wypełniamy jedną śliwką. Starannie zlepiamy.
Knedle ze śliwkami gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut od momentu, w którym rarytas wypłynie na powierzchnię płynu. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Po inne przepisy na przysmaki ze śliwkami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy, jak Ewa Wachowicz przygotowuje sernik z tymi owocami. Ten natomiast zawiera znakomitą recepturę na aromatyczny kompot śliwkowy, który rozgrzeje was w chłodniejsze wieczory.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne
Jak zrobić idealnie miękkie kluski śląskie? Najlepsze gospodynie mają swój patent
Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące