Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.09.2022 10:44

Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie

Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
canva/nataliaspb

Mus kawowy jest doskonałym pomysłem na lekki, orzeźwiający deser. Przysmak jak z najlepszej kawiarni zrobisz w domowych zaciszu w bardzo prosty sposób. Pamiętaj tylko o jednej czynności, by wyszedł puszysty. Mus możesz wykorzystać również do przekładania ciast i tortów.

Mus kawowy to deser, który podbije serce każdego miłośnika kawy. Jest lekki, puszysty i pyszny. Mus możemy podać samodzielnie, możesz podawać go orzechami, wiórkami czekoladowymi, a nawet owocami, np. bananem lub malinami.

Sekretem puszystego musu kawowego jest dodanie do niego ubitej śmietany kremówki. Na początku podgotuj mleko z kawą i cukrem, następnie dodaj żółtka i namoczoną żelatynę. Śmietanę dodaj do musu na samym końcu, gdy wszystkie składniki są zimne, w przeciwnym wypadku mus się zważy.

Podczas przygotowywania musu kawowego ostrożnie podgrzewaj mleko z resztą składników. Mleko ma się ogrzać na tyle, aby cukier dobrze się w nim rozpuścił. Pamiętaj również, że śmietana kremówka musi być bardzo mocno schłodzona, inaczej się nie ubije.

Przepis na puszysty mus kawowy. Pyszny deser zrobisz błyskawicznie

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 3 żółtka

  • 125 ml mleka

  • 400 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

  • 100 g cukru brązowego

  • 12 g żelatyny

Jak zrobić puszysty mus kawowy?

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. W tym czasie mleko wlej do rondla, dodaj kawę i cukier, następnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, odstaw. Mleko nie może się zagotować.

Żółtka rozbij, następnie wlewaj stopniowo ciepłe mleko, stale mieszając, żeby jajka się nie ścięły, następnie ponownie przelej całość do rondla i podgrzewaj, stale mieszając.

Do mleka i żółtek dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści, następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej stopniowo zimną masę żółtkową i delikatnie mieszaj łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Mus kawowy przełóż do szklanek i wstaw do lodówki, żeby się schłodził, smacznego. Przygotuj również wyśmienitą kawę mrożoną, będzie lepsza niż z kawiarni. Z kawy zrobisz także przepyszne ciasto bez pieczenia, będzie idealne na weekend.

Kawa
canva/diego_nleite z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiatortu

Tagi: kawa Jajka Cukier