Jak zrobić idealnie kremowy śmietankowy sos z kurek? Mamy najlepszy przepis
Sos z kurek jest doskonałym dodatkiem do makaronu, wieprzowiny, drobiu, pieczonej ryby. Sos możemy również podać z bagietką, plackami ziemniaczanymi lub lekkimi plackami z cukinii. Każde danie polane aromatycznym sosem rozpływa się w ustach.
Sezon na kurki trwa od czerwca do października, wykorzystajmy go maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych dań, np. jajecznicę z kurkami, zapiekanki i sos z kurek, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Sos z kurek to gratka dla każdego smakosza.
Sos z kurek jest jednym z moich ulubionych sosów, jest lekki, ale wyraźny i bardzo aromatyczny. Podsmażone na maśle z cebulką grzyby uwalniają fenomenalny smak i zapach. Do sosu dodaję również posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Do sosu kurkowego dodaję również białe, wytrawne wino. Wino po odparowaniu nadaje grzybom ciekawego smaku i sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Wino po obróbce termicznej nie zawiera grama alkoholu. Sos zagęszczam kwaśną śmietaną, nie dodaję mąki, żeby nie zepsuć smaku.
Przepis na sos z kurek, będzie gotowy w kilka chwil
Składniki:
250 g kurek
duża cebula
100 ml białego wina wytrawnego
200 g śmietany 18%
2 łyżki masła
świeży koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić najsmaczniejszy sos z kurek? Sos jest idealny do makaronu, mięsa, pieczonych ryb i placków ziemniaczanych
Kurki umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj kurki, smaż około 4 minuty, następnie wlej wino i gotuj, aż zupełnie odparuje.
Na patelnię dodaj śmietanę i duś, aż sos zgęstnieje, całość oprósz posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Przygotuj również wyśmienity sos z cukinii i papryki, będzie idealny do makaronu. Jeśli masz ochotę na bardzo aromatyczny obiad- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki. Wszystko przez 1 dodatek
Jak dobrze zeszklić cebulę? Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku
Przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Niecodzienny farsz zrobi furorę wśród domowników
Źródło: winiary