Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat
Babcie przez całe swoje życie opracowały wiele trików, które pozwalają na znacznie sprawniejszą pracę w kuchni. Poniżej zdradzamy kilka z nich. Dowiesz się dzięki nim, jak dłużej przechowywać koncentrat pomidorowy, albo jak wygodnie trzeć ser.
Babcie doskonale wiedzą co robić, aby gotowanie było łatwiejsze i wygodniejsze. Dlatego na portalu poezja-smaku zawarto spis wielu porad, dzięki którym kuchenna zabawa będzie jeszcze przyjemniejsza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dłuższe przechowywanie produktów
Często nie zużywa się całego koncentratu pomidorowego, lecz ten stosunkowo szybko porasta pleśnią po otwarciu. Aby temu zaradzić, należy posypać go solą i zalać oliwą z oliwek, co opóźni rozwój pleśni i zmniejszy dostęp tlenu.
Aby zachować świeżość ciasta na dłużej, po upieczeniu przykryj je foremką, w której się piekło. W taki sposób ogranicza się dostęp powietrza do delikatnego wypieku.
Smaczniejszy rosół oraz kawa
W celu wzmocnienia smaku rosołu, trzeba podsmażyć warzywa oraz mięso, na którym będzie gotowany. Skarmelizowana skórka produktów nada zupie koloru oraz głębi smaku.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.
Do kawy warto wsypać niewielką ilość soli lub kakao. Wbrew pozorom nikt nie wyczuje ich smaku w naparze, jednak ogólny odbiór napoju znacznie się poprawi.
Doskonały kolor rosołu uzyskuje się, poprzez opalenie nieobranej cebuli nad palnikiem. Przypalona cebula wraz z łupiną sprawi, że wywar nabierze pięknego złotego koloru.
Ratowanie przesolonej zupy
Przypadkiem wsypałeś zbyt dużo soli do zupy i jest teraz niejadalna? Wrzuć do garnka surowego ziemniaka przekrojonego na pół lub odrobinę suchego ryżu w lnianej torebce i ugotuj je. Wchłoną sól wraz z wodą podczas gotowania.
Gdy pieczesz biszkopt, pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika. Nagła zmiana temperatury może wywołać opadanie ciasta i biszkopt się nie uda.
Źródło: canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poezja-smaku