Smakosze.pl Porady Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat
canva/amixstudio, Getty Images

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

26 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Babcie przez całe swoje życie opracowały wiele trików, które pozwalają na znacznie sprawniejszą pracę w kuchni. Poniżej zdradzamy kilka z nich. Dowiesz się dzięki nim, jak dłużej przechowywać koncentrat pomidorowy, albo jak wygodnie trzeć ser.

Babcie doskonale wiedzą co robić, aby gotowanie było łatwiejsze i wygodniejsze. Dlatego na portalu poezja-smaku zawarto spis wielu porad, dzięki którym kuchenna zabawa będzie jeszcze przyjemniejsza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dłuższe przechowywanie produktów

Często nie zużywa się całego koncentratu pomidorowego, lecz ten stosunkowo szybko porasta pleśnią po otwarciu. Aby temu zaradzić, należy posypać go solą i zalać oliwą z oliwek, co opóźni rozwój pleśni i zmniejszy dostęp tlenu.

Aby zachować świeżość ciasta na dłużej, po upieczeniu przykryj je foremką, w której się piekło. W taki sposób ogranicza się dostęp powietrza do delikatnego wypieku.

Smaczniejszy rosół oraz kawa

W celu wzmocnienia smaku rosołu, trzeba podsmażyć warzywa oraz mięso, na którym będzie gotowany. Skarmelizowana skórka produktów nada zupie koloru oraz głębi smaku.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.

Do kawy warto wsypać niewielką ilość soli lub kakao. Wbrew pozorom nikt nie wyczuje ich smaku w naparze, jednak ogólny odbiór napoju znacznie się poprawi.

Doskonały kolor rosołu uzyskuje się, poprzez opalenie nieobranej cebuli nad palnikiem. Przypalona cebula wraz z łupiną sprawi, że wywar nabierze pięknego złotego koloru.

Ratowanie przesolonej zupy

Przypadkiem wsypałeś zbyt dużo soli do zupy i jest teraz niejadalna? Wrzuć do garnka surowego ziemniaka przekrojonego na pół lub odrobinę suchego ryżu w lnianej torebce i ugotuj je. Wchłoną sól wraz z wodą podczas gotowania.

Gdy pieczesz biszkopt, pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika. Nagła zmiana temperatury może wywołać opadanie ciasta i biszkopt się nie uda.

Rosół

Źródło: canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy