Smakosze.pl
Kotlety mielone z kurkami

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

25 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety mielone mają rzesze wielbicieli. Zarówno wśród jedzących, jak i gotujących. Pierwsi doceniają ich smak, drudzy szybkość i łatwość przygotowania. Jeśli chcecie odkryć ich nowe oblicze, przetestujcie obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami.

Potrawy z mielonego mięsa nie wymagają długiej obróbki kulinarnej. To dlatego często goszczą na stołach osób zapracowanych i mających dosłownie pół godziny na zrobienie obiadu.

Kotlety z mielonego mięsa stwarzają też możliwość wzbogacenia ich o rozmaite dodatki. Niektórzy dosypują więc posiekaną zieleninę, inni dodają starte warzywa. My, nawiązując do trwającego wciąż sezonu grzybowego, proponujemy przygotować kotlety mielone z kurkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 150 g kurek

  • 1 łyżka masła

  • 100 g sera feta

  • 1 jajko

  • przyprawa do mięsa wieprzowego

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

rosół

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów mielonych z kurkami

Kurki oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp grzyby, przesmaż mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Do mielonego mięsa dodaj kurki, pokruszoną fetę i jajko. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej 2-3 łyżki tartej bułki. Dopraw do smaku.

Z mięsnej masy formuj podłużne kotlety, każdy lekko spłaszcz. Panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z olejem, aż będą z obu stron rumiane.

Kotlety mielone podawaj z ugotowanymi ziemniakami albo z ryżem. Będą do nich pasować buraczki, marchewka z groszkiem albo surówka z kapusty.

kurki

kurki

Źródło zdjęcia: canva/Plougmann

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >