Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i proste ciasto piaskowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.09.2021 02:00

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Babka piaskowa
canva/Nemer-T

Ciasto piaskowe, inaczej babka, to tradycyjne, polskie ciasto wypiekane głównie na Święta Wielkanocne. Babka piaskowa jest prostym, lekkim i kruchym ciastem, posypywanym cukrem pudrem lub polewanym lukrem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować pyszne i lekkie ciasto piaskowe.

Przepis na ciasto piaskowe

Składniki na keksówkę lub formę do wypiekania babki:

  • 250 g masła

  • 200 g cukru

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g skrobii ziemniaczanej

  • opcjonalnie cukier puder do posypania

Jak przygotować lekkie i proste ciasto piaskowe?

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsyp do jednej miseczki i delikatnie wymieszaj, oddziel żółtka od białek. Masło zmiksuj na najwyższych obrotach, dodaj stopniowo cukier, żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, następnie dodaj mąkę i mieszaj delikatnie łyżką.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo przekładaj do masy z masła, cukru i żółtek.

Keksówkę lub formę do ciasta wysmaruj dokładnie masłem, posyp mąką i wlej gotową masę. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz przez godzinę.

Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, aby ostygło, następnie delikatnie wyciągnij i posyp cukrem pudrem.

Smacznego.