Smakosze.pl Przepisy Babciny patent na niezapomniane kluski drożdżowe
canva/Thomas Demarczyk

Babciny patent na niezapomniane kluski drożdżowe

30 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski drożdżowe niegdyś zawsze musiały się pojawić do babcinego obiadu z pysznym mięsem w aromatycznym sosie. Przygotowanie takich klusek wcale nie jest skomplikowane, więc jeśli chcesz przypomnieć sobie ich smak, mamy prosty przepis. Dzięki kluskom poczujesz nostalgię za dawnymi latami i obiadami podawanymi przez babcie.

Kluski drożdżowe nie są w żadnym wypadku trudnym do zrobienia posiłkiem - jedyne czego potrzebują to czasu na wyrośnięcie. Choć niecierpliwi mogą się zirytować, warto poczekać, ponieważ kluski wychodzą idealnie miękkie i przepyszne.

Kluski najczęściej podaje się w towarzystwie esencjonalnego i gęstego sosu z mięsem, choć równie dobrze komponują się z sosami grzybowymi czy na bazie warzyw. Gdy nie masz ochoty na długie gotowanie, po prostu zjedz kluski same w sobie.

Przepis na kluski drożdżowe

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 250 ml mleka

  • łyżeczka cukru

  • 2 jajka

  • 50 g masła

  • 20 g drożdży

  • sól

Zacznij od rozpuszczenia łyżki cukru w szklance ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Wkrusz do niego drożdże, zamieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej szczyptę soli.

Do mleka wbij dwa jajka i wlej roztopione i ostudzone masło. Przelej mieszankę do mąki i zacznij całość mieszać. Następnie wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.

W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Łyżką umoczoną w oleju odrywaj porcje ciasta, uformuj z nich podłużny kształt i wrzucaj do wody. Gotuj kluski przez minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.

Kluski drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/Danler, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy