Babciny patent na niezapomniane kluski drożdżowe
Kluski drożdżowe niegdyś zawsze musiały się pojawić do babcinego obiadu z pysznym mięsem w aromatycznym sosie. Przygotowanie takich klusek wcale nie jest skomplikowane, więc jeśli chcesz przypomnieć sobie ich smak, mamy prosty przepis. Dzięki kluskom poczujesz nostalgię za dawnymi latami i obiadami podawanymi przez babcie.
Kluski drożdżowe nie są w żadnym wypadku trudnym do zrobienia posiłkiem - jedyne czego potrzebują to czasu na wyrośnięcie. Choć niecierpliwi mogą się zirytować, warto poczekać, ponieważ kluski wychodzą idealnie miękkie i przepyszne.
Kluski najczęściej podaje się w towarzystwie esencjonalnego i gęstego sosu z mięsem, choć równie dobrze komponują się z sosami grzybowymi czy na bazie warzyw. Gdy nie masz ochoty na długie gotowanie, po prostu zjedz kluski same w sobie.
Przepis na kluski drożdżowe
Składniki:
-
250 g mąki
-
250 ml mleka
-
łyżeczka cukru
-
2 jajka
-
50 g masła
-
20 g drożdży
-
sól
Zacznij od rozpuszczenia łyżki cukru w szklance ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Wkrusz do niego drożdże, zamieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej szczyptę soli.
Do mleka wbij dwa jajka i wlej roztopione i ostudzone masło. Przelej mieszankę do mąki i zacznij całość mieszać. Następnie wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.
W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Łyżką umoczoną w oleju odrywaj porcje ciasta, uformuj z nich podłużny kształt i wrzucaj do wody. Gotuj kluski przez minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.
Źródło zdjęcia: canva/Danler, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl