Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia
Screen z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl

Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia

5 stycznia 2023

Słodki blok czekoladowy skusi każdego. Zrobienie kultowego przysmaku z czasów PRL-u nie zajmuje wiele czasu, a babcina receptura, do której dotarliśmy, jest niezawodna. Tym łakociem osłodzicie sobie nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień.

Pyszny deser bez pieczenia o kakaowym smaku zachwyci nie tylko najmłodszych. Pełen pysznych herbatników i bakalii blok czekoladowy prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl, gdzie opublikowano bardzo podobny przepis. Nic tylko zajadać.

Przepis na babciny blok czekoladowy

Składniki:

  • 125 ml mleka lub napoju sojowego

  • 150 g cukru

  • 40 g kakao do wypieków

  • 250 g masła lub margaryny

  • 260 g mleka w proszku

  • ulubione herbatniki

  • bakalie np. rodzynki, migdały czy orzechy laskowe

Jak zrobić pyszny blok czekoladowy? Znamy babciny przepis

Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy składniki na niewielkim ogniu , aż się połączą, jednocześnie nie dopuszczając do zagotowania się mieszanki.

Do ciepłej jeszcze zawartości garnka wsypujemy mleko w proszku, energicznie ją mieszając, by uniknąć powstania grudek. Na koniec do masy wrzucamy pokruszone herbatniki i rozdrobnione bakalie.

Całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównujemy wierzch. Deser przykrywamy folią spożywczą, by nie przeszedł zapachami i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Gotowy blok czekoladowy przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy oryginalny deser wyglądający niczym blok sera żółtego . Być może skusi was prosta receptura na znakomite włoskie tiramisu w takiej odsłonie.

Blok czekoladowy jest znakomity
canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy