Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.01.2023 08:11

Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju

Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju
canva/mpessaris

Kawa z cynamonem jest niezwykle aromatyczna i pozytywnie wpływa na cały organizm. Do pobudzającego napoju dodaj również odrobinę miodu. Kawa poprawi nastrój, wzmocni odporność i rozgrzeje w chłodne dni.

W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie i grypę, sięgnijmy po rozgrzewającą kawę z cynamonem. Przyprawa ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Doskonale pobudza, zmniejsza skutki stresu, zwalcza wirusy, wspomaga odchudzanie i pracę serca.

Cynamon warto dodawać nie tylko do kawy. Możemy wsypać odrobinę do rosołu pod koniec gotowania lub doprawić nim ciasto, zapiekankę z jabłkiem, czy aromatyczne curry. Cynamon uważany jest za naturalne lekarstwo. Kawa z korzenną przyprawą jest więc nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Słodzisz kawę? Zamień cukier lub słodzik na płynny miód. Zimowa kawa z cynamonem i miodem będzie doskonałym napojem na chłodne dni. Do kawy możesz dodać również ulubione dodatki, jak mleko, napój kokosowy, sojowy, czy migdałowy.

Dlaczego warto dodać cynamon do kawy?

Połączenie kawy i cynamonu doda Ci energii z samego rana, zredukuje skutki stresu i wprawi Cię w dobry nastrój. Dodatkowo napój pobudzi krążenie krwi i usprawni procesy trawienne. Kawa z cynamonem wykazuje również działanie odchudzające. Cynamon wzmacnia też odporność.

Dodaj solidną szczyptę cynamonu do ulubionej kawy. Cynamon wzbogaci smak czarnej, mocnej kawy oraz łagodnego latte, czy cappuccino. Kawa z cynamonem jest świetną propozycją, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni.

Czym słodzić kawę? Zrezygnuj z cukru i słodzika. Jest lepszy sposób

Słodzisz kawę? Zamiast cukru i słodzika wykorzystaj płynny miód. Kawa z dodatkiem tego produktu nie tylko doda Ci energii, ale i wzmocni cały organizm. Kawę po zaparzeniu odstaw na chwilę, żeby przestygła.

Dopiero wtedy dodaj miód, cynamon i wymieszaj. Kawa z miodem i cynamonem smakuje rewelacyjnie. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia nastrój.

A może coś słodkiego do kawy? Upiecz sernik według przepisu Bożeny Dykiel. Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie pęka i nie opada. Doskonałym dodatkiem do kawy będą również drożdżówki z serem i białą czekoladą. Cała rodzina będzie zachwycona słodką niespodzianką.

kawa
canva/Quanthem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: