Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Zachwycą się nie tylko wielbiciele napoju
Kawa z cynamonem jest niezwykle aromatyczna i pozytywnie wpływa na cały organizm. Do pobudzającego napoju dodaj również odrobinę miodu. Kawa poprawi nastrój, wzmocni odporność i rozgrzeje w chłodne dni.
W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie i grypę, sięgnijmy po rozgrzewającą kawę z cynamonem. Przyprawa ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Doskonale pobudza, zmniejsza skutki stresu, zwalcza wirusy, wspomaga odchudzanie i pracę serca.
Cynamon warto dodawać nie tylko do kawy. Możemy wsypać odrobinę do rosołu pod koniec gotowania lub doprawić nim ciasto, zapiekankę z jabłkiem, czy aromatyczne curry. Cynamon uważany jest za naturalne lekarstwo. Kawa z korzenną przyprawą jest więc nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Słodzisz kawę? Zamień cukier lub słodzik na płynny miód. Zimowa kawa z cynamonem i miodem będzie doskonałym napojem na chłodne dni. Do kawy możesz dodać również ulubione dodatki, jak mleko, napój kokosowy, sojowy, czy migdałowy.
Dlaczego warto dodać cynamon do kawy?
Połączenie kawy i cynamonu doda Ci energii z samego rana, zredukuje skutki stresu i wprawi Cię w dobry nastrój. Dodatkowo napój pobudzi krążenie krwi i usprawni procesy trawienne. Kawa z cynamonem wykazuje również działanie odchudzające. Cynamon wzmacnia też odporność.
Dodaj solidną szczyptę cynamonu do ulubionej kawy. Cynamon wzbogaci smak czarnej, mocnej kawy oraz łagodnego latte, czy cappuccino. Kawa z cynamonem jest świetną propozycją, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni.
Czym słodzić kawę? Zrezygnuj z cukru i słodzika. Jest lepszy sposób
Słodzisz kawę? Zamiast cukru i słodzika wykorzystaj płynny miód. Kawa z dodatkiem tego produktu nie tylko doda Ci energii, ale i wzmocni cały organizm. Kawę po zaparzeniu odstaw na chwilę, żeby przestygła.
Dopiero wtedy dodaj miód, cynamon i wymieszaj. Kawa z miodem i cynamonem smakuje rewelacyjnie. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia nastrój.
A może coś słodkiego do kawy? Upiecz sernik według przepisu Bożeny Dykiel. Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie pęka i nie opada. Doskonałym dodatkiem do kawy będą również drożdżówki z serem i białą czekoladą. Cała rodzina będzie zachwycona słodką niespodzianką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler robi wyjątkową surówkę z marchewki. Charakterny dodatek podkręca jej smak
Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama