Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Babciny przepis na sernik nie ma sobie równych. Ciasto pięknie rośnie w piekarniku, nie opada, nie kruszy się, nie pęka. Sernik jest niezwykle puszysty i wilgotny. Sekretem jest odpowiedni rodzaj sera, sposób pieczenia i studzenie.
Przepis na sernik jest przepisem podstawowym. Do masy pod sam koniec mieszania składników, możesz dodać rodzynki, kawałki brzoskwini z puszki, skórkę tartą z pomarańczy. Upieczony i ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem lub polej polewą z gorzkiej czekolady i kilku łyżek mleka.
Sernik możesz przygotować bez żadnego spodu. Możesz upiec również lekki spód z kruchego ciasta lub wyłożyć na tortownicę herbatniki lub biszkopty. Możesz także przygotować masę z masła i pokruszonych herbatników. Wszystko zależy od tego, na jakie ciasto masz ochotę.
Jaki jest sekret puszystego sernika? Do ciasta wykorzystaj półtłusty twaróg , zrezygnuj z chudego sera, ponieważ masa nie będzie wilgotna po upieczeniu. Bardzo ważne jest również pieczenie i studzenie. Wyłącz termoobieg, a ciasto studź w piekarniku. Uchyl jedynie lekko drzwi, żeby udostępnić dopływ świeżego powietrza.
Puszysty i wilgotny sernik według babcinej receptury
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
-
1 kg półtłustego twarogu
-
opakowanie cukru z wanilią
-
szklanka drobnego cukru
-
7 jajek
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
pół kostki miękkiego masła
-
szczypta soli
Jak przyrządzić puszysty i wilgotny sernik? Ciasto wychodzi za każdym razem
Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawaj po jednym żółtku. Do masy dodawaj ser oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na formę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra - dół, piecz godzinę. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i ostudź sernik w urządzeniu.
Na święta przygotuj również wyśmienity piernik z powidłami śliwkowymi. Pomysł na szybkie ciasto? Makowiec bez pieczenia z komosą ryżową zachwyci smakiem każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
-
W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama