Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
canva/Atide

Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

21 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babciny przepis na sernik nie ma sobie równych. Ciasto pięknie rośnie w piekarniku, nie opada, nie kruszy się, nie pęka. Sernik jest niezwykle puszysty i wilgotny. Sekretem jest odpowiedni rodzaj sera, sposób pieczenia i studzenie.

Przepis na sernik jest przepisem podstawowym. Do masy pod sam koniec mieszania składników, możesz dodać rodzynki, kawałki brzoskwini z puszki, skórkę tartą z pomarańczy. Upieczony i ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem lub polej polewą z gorzkiej czekolady i kilku łyżek mleka.

Sernik możesz przygotować bez żadnego spodu. Możesz upiec również lekki spód z kruchego ciasta lub wyłożyć na tortownicę herbatniki lub biszkopty. Możesz także przygotować masę z masła i pokruszonych herbatników. Wszystko zależy od tego, na jakie ciasto masz ochotę.

Jaki jest sekret puszystego sernika? Do ciasta wykorzystaj półtłusty twaróg , zrezygnuj z chudego sera, ponieważ masa nie będzie wilgotna po upieczeniu. Bardzo ważne jest również pieczenie i studzenie. Wyłącz termoobieg, a ciasto studź w piekarniku. Uchyl jedynie lekko drzwi, żeby udostępnić dopływ świeżego powietrza.

Puszysty i wilgotny sernik według babcinej receptury

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1 kg półtłustego twarogu

  • opakowanie cukru z wanilią

  • szklanka drobnego cukru

  • 7 jajek

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół kostki miękkiego masła

  • szczypta soli

Jak przyrządzić puszysty i wilgotny sernik? Ciasto wychodzi za każdym razem

Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawaj po jednym żółtku. Do masy dodawaj ser oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na formę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra - dół, piecz godzinę. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i ostudź sernik w urządzeniu.

Na święta przygotuj również wyśmienity piernik z powidłami śliwkowymi. Pomysł na szybkie ciasto? Makowiec bez pieczenia z komosą ryżową zachwyci smakiem każdego.

sernik
canva/ bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy