Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.12.2022 20:23

Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak

kapusta z grzybami
Canva / Gpoint Studio

Kapusta z grzybami jest tradycyjną, wigilijną potrawą. W wielu domach stanowi punkt obowiązkowy, jeśli chodzi o świąteczną wieczerzę. Co zrobić, jeśli kapusta z grzybami wyszła zbyt kwaśna? W łatwy sposób zniwelujesz niepożądany smak za pomocą miodu. Jednak z pomocą przyjdą też inne produkty.

Świąteczna kapusta z grzybami jest potrawą łatwą do przygotowania. Przepis na to danie przewiduje zaledwie kilka składników. Jeśli uważasz, że efekt finalny jest za kwaśny, zrównoważ go słodkim dodatkiem. Poza miodem sprawdzi się też suszona żurawina lub śliwki.

Czemu kapusta z grzybami wychodzi zbyt kwaśna?

Aby przygotować idealną kapustę z grzybami, warto zacząć od wypłukania warzywa. W tym celu należy ułożyć kapustę na sicie, a następnie przelać ją zimną wodą. Jeśli warzywo nie jest bardzo kwaśne w momencie kupna, wystarczy samo dokładne odciśnięcie jej z soku. Najważniejsze to posmakować produkt i dostosować jego smak do własnych preferencji.

Nie zniechęcaj się zbyt szybko, jeśli kapusta z grzybami wydaje się kwaśna zaraz po przygotowaniu. Potrawa ta traci kwaskowatą nutę z każdym dniem i przy każdym podgrzaniu. Najlepiej przygotować ją 1-2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy wszystkie smaki mają czas, aby dobrze się przeniknąć i zrównoważyć.

Co zrobić, jeśli mimo wszystko kapusta z grzybami jest zbyt kwaśna? Na ratunek przychodzą słodkie produkty, które bez obaw można dodać do tego dania. Przegotuj kapustę z dodatkiem łyżki miodu i sprawdź jej smak. Miód możesz ewentualnie zastąpić suszonymi owocami, takimi jak śliwki czy żurawina.

O czym należy pamiętać, przygotowując świąteczną kapustę z grzybami?

Kapusta z grzybami jest bardzo prostą potrawą. Na podstawowy przepis składa się kiszonka, cebula, grzyby oraz przyprawy. Podczas jej gotowania jednak warto pamiętać o kilku kluczowych czynnikach.

Odpowiedni wybór grzybów jest bardzo ważny przy przyrządzaniu kapusty z grzybami. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku suszone borowiki. Inne gatunku mogłyby dodać nieprzyjemnej goryczki całej potrawie. Pamiętajmy, że poza samymi grzybami dodajemy również wodę z ich moczenia.

Kapusta z grzybami nie lubi pośpiechu. Powolne gotowanie i duszenie zapewni temu specjałowy optymalny balans smaku. Zbyt szybkie przygotowywanie sprawi, że poszczególne składniki nie zdąża się odpowiednio połączyć. Warto okazać kapuście z grzybami odpowiednią cierpliwość.

Kapusta z grzybami doskonale pasuje do świątecznych łazanek. Pyszną alternatywą dla tej potrawy jest starannie przyprawiona soczewica.

Canva / TraceyAPhotos
Canva / TraceyAPhotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: