W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
Cynamonki są pysznym deserem na Boże Narodzenie. Bułeczki z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem wychodzą za każdym razem, są puszyste i pełne smaku. Cynamonki udekoruj lukrem, a będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Zamiast kolejnego ciasta na święta, spraw najbliższym pyszną niespodziankę. Cynamonki według najprostszego przepisu przygotujesz w mgnieniu oka. Bułeczki z cynamonowym nadzieniem to wyśmienity dodatek do kawy i zimowej, rozgrzewającej herbaty.
Ciasto drożdżowe na cynamonki przygotuj z suszonych drożdży, co znacznie ułatwi pracę. Delikatne ciasto wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Cynamonki przed pieczeniem przykryj ściereczką i ponownie odstaw na chwilę, żeby bułeczki jeszcze trochę urosły.
Świąteczne cynamonki po ostudzeniu udekoruj lukrem. Puszyste, korzenne bułeczki wychodzą za każdym razem i zawsze znikają błyskawicznie. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczne nadzienie z masła, cukru i mielonego cynamonu to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Najprostszy przepis na świąteczne cynamonki
Składniki na ciasto drożdżowe:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki cukru
mleko roślinne lub krowie
szklanka mąki
szczypta soli
5 g suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
4-5 łyżek masła lub margaryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Składniki na lukier:
cukier puder
gorąca woda
2 łyżeczki soku z cytryny
Puszyste cynamonki z lukrem. Wychodzą za każdym razem
Przygotuj ciasto: łyżkę masła rozpuść w rondlu. Dodaj 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj, następnie ostudź. Do zimnej, przygotowanej masy wlej 2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego i ponownie wymieszaj. Do większej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, suszone drożdże.
Wlej mieszankę mleka, masła i cukru i ponownie dokładnie wymieszaj. Do masy wlej około 1/4 szklanki letniego mleka i wyrabiaj ręcznie do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce. Przygotuj nadzienie: w rondlu rozpuść masło. Dodaj cukier, wsyp cynamon, dokładnie wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił i odstaw. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i wyłóż równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm.
Cynamonki wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, żeby ciasto wyrosło i odpoczęło przed pieczeniem. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C z włączonym termoobiegiem. Piecz około 10-15 minut do zarumienienia, ostudź.
Przygotuj lukier: do miski wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny. Stopniowo wlewaj letnią, przegotowaną wodę, stale mieszając, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby wsyp więcej cukru. Ostudzone cynamonki polej lukrem, smacznego.
Na Boże Narodzenie upiecz również pierniczki babci Tereski. Pomysł na ciasta jak za dawnych lat? Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowo-czekoladowym. Cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Karp bez ości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki
Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama