W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
![W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami, znamy najprostszy przepis](https://images.iberion.media/images/1920/7r_Tj_SX_Xvm_Tvl_BXQRR_Vo_J_Sk_swiateczne_cynamonki_1ac5412c71.jpg)
Cynamonki są pysznym deserem na Boże Narodzenie. Bułeczki z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem wychodzą za każdym razem, są puszyste i pełne smaku. Cynamonki udekoruj lukrem, a będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Zamiast kolejnego ciasta na święta, spraw najbliższym pyszną niespodziankę. Cynamonki według najprostszego przepisu przygotujesz w mgnieniu oka. Bułeczki z cynamonowym nadzieniem to wyśmienity dodatek do kawy i zimowej, rozgrzewającej herbaty.
Ciasto drożdżowe na cynamonki przygotuj z suszonych drożdży, co znacznie ułatwi pracę. Delikatne ciasto wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Cynamonki przed pieczeniem przykryj ściereczką i ponownie odstaw na chwilę, żeby bułeczki jeszcze trochę urosły.
Świąteczne cynamonki po ostudzeniu udekoruj lukrem. Puszyste, korzenne bułeczki wychodzą za każdym razem i zawsze znikają błyskawicznie. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczne nadzienie z masła, cukru i mielonego cynamonu to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Najprostszy przepis na świąteczne cynamonki
Składniki na ciasto drożdżowe:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki cukru
mleko roślinne lub krowie
szklanka mąki
szczypta soli
5 g suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
4-5 łyżek masła lub margaryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Składniki na lukier:
cukier puder
gorąca woda
2 łyżeczki soku z cytryny
Puszyste cynamonki z lukrem. Wychodzą za każdym razem
Przygotuj ciasto: łyżkę masła rozpuść w rondlu. Dodaj 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj, następnie ostudź. Do zimnej, przygotowanej masy wlej 2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego i ponownie wymieszaj. Do większej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, suszone drożdże.
Wlej mieszankę mleka, masła i cukru i ponownie dokładnie wymieszaj. Do masy wlej około 1/4 szklanki letniego mleka i wyrabiaj ręcznie do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce. Przygotuj nadzienie: w rondlu rozpuść masło. Dodaj cukier, wsyp cynamon, dokładnie wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił i odstaw. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i wyłóż równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm.
Cynamonki wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, żeby ciasto wyrosło i odpoczęło przed pieczeniem. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C z włączonym termoobiegiem. Piecz około 10-15 minut do zarumienienia, ostudź.
Przygotuj lukier: do miski wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny. Stopniowo wlewaj letnią, przegotowaną wodę, stale mieszając, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby wsyp więcej cukru. Ostudzone cynamonki polej lukrem, smacznego.
Na Boże Narodzenie upiecz również pierniczki babci Tereski. Pomysł na ciasta jak za dawnych lat? Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowo-czekoladowym. Cała rodzina będzie zachwycona.
![cynamonki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6WI1s0E472hmO7DdaCalLj/7bf0c2f08581dbb50d4898e79c69d065/__wi__teczne_cynamonki.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Karp bez ości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki
Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Kinga Zawodnik](https://images.iberion.media/images/origin/Kinga_Zawodnik_468f6f7a01.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Donald Tusk, Kristina Voronovska,](https://images.iberion.media/images/origin/Donald_Tusk_Kristina_Voronovska_fot_KA_Pi_F_Instagram_9271223027.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Tiktok](https://images.iberion.media/images/origin/121212_b0ef2e2760.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)