Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową - każdy poprosi o dokładkę
canva/photka

Babciny przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową - każdy poprosi o dokładkę

19 listopada 2021

Sałatka jarzynowa gości na wielu polskich stołach przy okazji świąt. Już niedługo po raz kolejny będziemy szukać wyjątkowej receptury, która pomoże nam zachwycić gości tym specjałem. Sięgnijmy po sprawdzony przepis naszych babć, które do sosu dodawały śmietany. Dzięki temu dodatkowi danie nabiera wspaniale aksamitnej konsystencji.

Z gotowanych warzyw przyrządzicie wiele wyśmienitych dań m.in. krokiety, takie jak proponuje Robert Makłowicz czy smaczny warzywny pasztet . Można też sięgnąć po recepturę na tradycyjną sałatkę jarzynową. Dodajcie do sosu śmietany, a smak dania będzie głębszy. Koniecznie sprawdźcie, jak wyjątkową konsystencję pozwala uzyskać taki dodatek.

Przepis na babciną sałatkę jarzynową ze śmietaną

Składniki na sałatkę:

  • 3 średnie marchewki

  • 1 spora pietruszka

  • 1 mały seler

  • 3 jaja

  • 1 małe jabłko

  • 1 mniejsza puszka groszku

  • 1 mniejsza puszka kukurydzy

  • 2 niewielkie cebule

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 ziemniak

Składniki na sos:

  • 1 mały słoik ulubionego majonezu

  • pół kubka śmietany 18%

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, gotujemy do miękkości i obieramy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Wszystkie ugotowane składniki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę wedle upodobań — w mniejszą lub w większą.

Jabłko kroimy w ósemki lub obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Groszek i kukurydze płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe stałe składniki.

Mieszamy i łączymy z majonezem, musztardą, olejem oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z kromką chleba. Smacznego.

Sałatka jarzynowa
Dodając śmietany do jarzynowej, uzyskacie delikatną konsystencję dania i głębszy smak

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy