Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycący pasztet z warzyw po rosole
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.11.2021 01:00

Sycący pasztet z warzyw po rosole

warzywa z rosołu
canva/Martinelli73

Często gotujesz rosół i wyrzucasz, pozostałe po nim warzywa? Nie rób tego więcej, tylko przygotuj z nich sycący pasztet. Jest naprawdę smaczny, wilgotny i delikatny. Nie ma też przy nim dużo pracy, bo wystarczy zmiksować składniki, dodać kilka składników i można piec.

Rosół gotujemy zwykle na dużej ilości mięsa i warzyw. Wiadomo, dzięki temu zyskuje pełny smak i doskonały aromat. Często jednak nie mamy ochoty na jedzenie gotowanego mięsa, więc przerabiamy je np. na farsz. To samo warto zrobić z warzywami po rosole. Są smaczne, bo nagotowane w esencjonalnym wywarze i naprawdę szkoda ich zmarnować.

Sycący pasztet z warzyw po rosole

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • por

  • cebula

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 1 duże jajko

  • gałka muszkatołowa

  • słodka mielona papryka

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • olej i tarta bułka do formy

Przygotowanie warzywnego pasztetu

Ugotowane warzywa z rosołu odsącz z wywaru, umieść w misce, zblenduj lub zmiksuj przy użyciu kuchennego robota.

Do powstałej masy dodaj tartą bułkę i jajko, wymieszaj. Pasztet dopraw do smaku gałką muszkatołową, papryką, pieprzem ziołowym, czarnym i solą.

Niedużą foremkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej warzywną masę, wyrównaj powierzchnię. Wierzch pasztetu możesz obsypać np. nasionami czarnuszki.

Pasztet wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu pasztet wystudź i krój na kanapki.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele inspiracji na wykorzystanie mięsa po rosole. Zobacz, jak przygotować galaretkę z mięsa po rosole, a także jak zrobić z niego pyszne pulpety.

pasztet warzywny
pasztet warzywny

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiewariacje

Zapraszamy na nasz Instagram