Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza

Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza

Kawa z koglem-moglem - pyszny deser
canva/piyato

Kawa z koglem-moglem jest świetnym pomysłem na szybki deser w sytuacji, gdy w domu nie mamy nic słodkiego. Urozmaici zarówno leniwe popołudnie, jak i spotkanie towarzyskie. Dodanie żółtka ubitego z cukrem to szybki sposób na to, by zwykle nieco gorzki napój kawowy nabrał przyjemnego posmaku i delikatności. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Kogel-mogel pamiętamy z czasów dzieciństwa, gdy w kubku za pomocą łyżeczki mozolnie ubijaliśmy masę z jaj z dodatkiem cukru. Czasem do deseru dodawaliśmy kakao, by było jeszcze pyszniej. Ubite na słodko żółtka jest doskonałym kompanem dla czarnej kawy. Przekonajcie się sami.

Przepis na wyborną kawę z koglem-moglem

Składniki:

  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru

  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

  • lody waniliowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zaparzoną w ulubiony sposób kawę wlewamy do filiżanek lub kubków. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii, jeśli go używamy, i ponownie mieszamy. Układamy je na powierzchni kawy. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli w przyrządzeniu deseru wykorzystujemy lody, kawę wylewamy na kulkę lodów w kubku. Robimy to bezpośrednio po przyrządzeniu kogla-mogla.

  • Po tę pyszną kompozycję możecie sięgnąć także wtedy, gdy unikacie kawy. Wystarczy, że zaparzycie kawę zbożową lub bezkofeinową.

A jeśli szukacie przepisów na ciasta, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie pyszny przepis na orzechowiec, który z czarną kawą będzie smakował wyśmienicie. Ten natomiast zdradza jak zrobić pyszne trójwarstwowe ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Kawa deserowa z jajem
Kawa z ubitym żółtkiem jest pysznie słodka. Można do niej jeszcze dodać lodów

Źródło zdjęcia: canva/Matthew Venker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu Zapraszamy na nasz Instagram