Smakosze.pl
Kawa z koglem-moglem

canva/piyato

Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza

20 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kawa z koglem-moglem jest świetnym pomysłem na szybki deser w sytuacji, gdy w domu nie mamy nic słodkiego. Urozmaici zarówno leniwe popołudnie, jak i spotkanie towarzyskie. Dodanie żółtka ubitego z cukrem to szybki sposób na to, by zwykle nieco gorzki napój kawowy nabrał przyjemnego posmaku i delikatności. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Kogel-mogel pamiętamy z czasów dzieciństwa, gdy w kubku za pomocą łyżeczki mozolnie ubijaliśmy masę z jaj z dodatkiem cukru. Czasem do deseru dodawaliśmy kakao, by było jeszcze pyszniej. Ubite na słodko żółtka jest doskonałym kompanem dla czarnej kawy. Przekonajcie się sami.

Domowe masło orzechowe

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną kawę z koglem-moglem

Składniki:

  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru

  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

  • lody waniliowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zaparzoną w ulubiony sposób kawę wlewamy do filiżanek lub kubków. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii, jeśli go używamy, i ponownie mieszamy. Układamy je na powierzchni kawy. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli w przyrządzeniu deseru wykorzystujemy lody, kawę wylewamy na kulkę lodów w kubku. Robimy to bezpośrednio po przyrządzeniu kogla-mogla.

  • Po tę pyszną kompozycję możecie sięgnąć także wtedy, gdy unikacie kawy. Wystarczy, że zaparzycie kawę zbożową lub bezkofeinową.

A jeśli szukacie przepisów na ciasta, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie pyszny przepis na orzechowiec, który z czarną kawą będzie smakował wyśmienicie. Ten natomiast zdradza jak zrobić pyszne trójwarstwowe ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Kawa deserowa z jajem

Kawa z ubitym żółtkiem jest pysznie słodka. Można do niej jeszcze dodać lodów

Źródło zdjęcia: canva/Matthew Venker

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >