Smakosze.pl

canva/piyato

Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kawa z koglem-moglem jest świetnym pomysłem na szybki deser w sytuacji, gdy w domu nie mamy nic słodkiego. Urozmaici zarówno leniwe popołudnie, jak i spotkanie towarzyskie. Dodanie żółtka ubitego z cukrem to szybki sposób na to, by zwykle nieco gorzki napój kawowy nabrał przyjemnego posmaku i delikatności. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Kogel-mogel pamiętamy z czasów dzieciństwa, gdy w kubku za pomocą łyżeczki mozolnie ubijaliśmy masę z jaj z dodatkiem cukru. Czasem do deseru dodawaliśmy kakao, by było jeszcze pyszniej. Ubite na słodko żółtka jest doskonałym kompanem dla czarnej kawy. Przekonajcie się sami.

Przepis na wyborną kawę z koglem-moglem

Składniki:

  • 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru

  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

  • lody waniliowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zaparzoną w ulubiony sposób kawę wlewamy do filiżanek lub kubków. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii, jeśli go używamy, i ponownie mieszamy. Układamy je na powierzchni kawy. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli w przyrządzeniu deseru wykorzystujemy lody, kawę wylewamy na kulkę lodów w kubku. Robimy to bezpośrednio po przyrządzeniu kogla-mogla.

  • Po tę pyszną kompozycję możecie sięgnąć także wtedy, gdy unikacie kawy. Wystarczy, że zaparzycie kawę zbożową lub bezkofeinową.

A jeśli szukacie przepisów na ciasta, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie pyszny przepis na orzechowiec , który z czarną kawą będzie smakował wyśmienicie. Ten natomiast zdradza jak zrobić pyszne trójwarstwowe ciasto czekoladowe bez pieczenia .

Kawa deserowa z jajem
Kawa z ubitym żółtkiem jest pysznie słodka. Można do niej jeszcze dodać lodów

Źródło zdjęcia: canva/Matthew Venker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >