Smakosze.pl
Domowe masło orzechowe

canva/pixelshot

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego

20 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Orzechy są zdrowe i powinniśmy je włączać do naszej diety. Przygotowanie z nich pysznego masła jest doskonałym pomysłem, aby zapewnić sobie porcję tego wartościowego produktu. Przepis na krem z fistaszków pozwoli wam na szybkie przygotowanie smacznego dodatku w domu. Dzięki niemu też oszczędzicie. Domowe masło kosztuje nawet 2-krotnie mniej w stosunku do ceny za słoik wyrobu, jaką przyjdzie wam zapłacić w sklepie. Mamy przy tym kontrolę na smakiem i składem kremu. Spróbujcie koniecznie.

Masło orzechowe jest produktem popularnym w kuchni roślinnej. W łatwy sposób można bowiem wyczarować z niego wiele dań, a przynajmniej wzbogacić ich smak. Spożywane w umiarkowanych ilościach jest cennym elementem diety roślinnej. Zawiera co prawda dość dużo tłuszczu, lecz bogate jest też w znaczne ilości białka.

Lista jego zalet i zastosowań jest na tyle długa, że warto sięgnąć po ten smakołyk. Jeżeli dysponujecie dobrym blenderem, możecie przygotować go w domu. W ten sposób produkt będzie składał się z dobrej jakości składników i wyjdzie tańszy, niż gdy zdecydujemy się na zakup gotowego masła w sklepie. Wypróbujcie nasz przepis — jest szybki i prosty.

placuszki bananowe

Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne domowe masło orzechowe

Składniki na mały słoik produktu:

  • 1 szklanka/ 150 g orzechów ziemnych niesolonych

  • szczypta soli (opcjonalnie, ale warto dodać)

Przygotowanie:

Orzechy i szczyptę soli wsypujemy do pojemnika blendera ręcznego i miksujemy do momentu, aż zacznie się z oddzielać tłuszcz. Powstający gęsty krem to właśnie nasze masło. Czas jego powstawania zależy od mocy użytego blendera.

Jeżeli urządzenie w czasie pracy będzie się nagrzewać, należy przerwać miksowanie, do czasu aż nieco się ochłodzi. Gotowe masło przekładamy do słoika. W ten sposób możemy je przechowywać nawet przez miesiąc w chłodnym i ciemnym miejscu np. szafce kuchennej.

Jeśli po czasie w produkcie pojawi się warstwa tłuszczu — nic nie szkodzi. Nie jest to oznaka zepsucia produktu. Można go wymieszać i bezpiecznie spożyć.

Masło najlepiej smakuje na kanapce ze świeżego pieczywa, ale można go dodać także do deserów, owsianek, sosów czy nawet niektórych dań. Jeżeli lubicie, gdy produkt zawiera chrupiące kawałki, możecie dodać rozdrobnione orzechy (wystarczy 50 g).

Po przepisy na pyszne desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić dobre naleśniki, w sam raz, by posmarować je delikatnym kremem z fistaszków. Ten natomiast zawiera recepturę na pyszne placki z bananów. Smacznego.

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe jest pyszne

Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowejroboty

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >