Babka wielkanocna bezglutenowa. Niezawodny przepis
Babka wielkanocna bezglutenowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Babka jest waniliowo- kokosowa, jest puszysta, a w środku ma słodką niespodziankę- suszoną żurawinę. Babkę udekorujesz według własnego uznania, jest pyszna zarówno z cukrem pudrem, polewą czekoladową i lukrem. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną bezglutenową.
Ciasta bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, nic dziwnego- są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Babka bezglutenowa jest jednym z tych ciast, które mogłabym jeść codziennie, mimo, iż nie jestem uczulona na gluten. Jest puszysta, lekka i smakuje wyśmienicie.
Do babki bezglutenowej dodaję suszoną żurawinę, która świetnie łączy się z całym ciastem, nadając mu wyjątkowego smaku. Babkę dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową , w zależności od tego, na jakie ciasto mam akurat ochotę.
Bez glutenu przygotujesz wiele innych ciast- tu poznasz przepis na bezglutenowy spód do mazurka wielkanocnego . Jeśli masz ochotę na lekki biszkopt z owocami- tu poznasz przepis na biszkopt bez glutenu .
Przepis na babkę wielkanocną bezglutenową
Składniki:
-
80 g mąki ryżowej
-
2 łyżki miodu
-
2 łyżki cukru białego
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
50 g wiórek kokosowych
-
łyżeczka sody oczyszczonej
-
3 łyżki oleju kokosowego
-
5 białek
-
żółtko
-
szczypta soli
-
garść suszonej żurawiny
-
cukier puder, polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji
-
masło i mąka ryżowa do wysmarowania i oproszenia blachy
Jak zrobić babkę wielkanocną bezglutenową?
Mąkę przesiej z sodą. Białka ubij z solą na sztywną pianę, następnie wlej żółtko , dodaj cukier, cukier wanilinowy, miód i olej i miksuj na średnich obrotach, następnie zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj wiórki kokosowe i mąkę, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/mypokcik Do masy dodaj suszoną żurawinę i delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do babki wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej masę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20-25 minut, do suchego patyczka. Babkę po wyjęciu z formy ostudź i udekoruj lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.