Bezglutenowy kruchy spód do mazurka
pixabay.com

Bezglutenowy kruchy spód do mazurka

W ostatnich latach zdrowsze wersje tradycyjnych ciast zdecydowanie zyskują na popularności. Nie zawsze mamy ochotę na bardzo kaloryczne ciasta np. w święta czy w trakcie imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Mniejsza ilość tłuszczu i dobór zdrowszych składników robi ogromną różnicę dla naszego organizmu, a smak słodkości zazwyczaj pozostaje taki sam lub jest delikatnie zmieniony, ale nadal doskonały. Warto w tej kwestii eksperymentować, ponieważ możliwe, że przygotowywanie zdrowszych wersji ciast wejdzie nam w krew. Dziś przedstawiamy więc przepis na bezglutenowy kruchy spód do mazurka.

Bezglutenowy kruchy spód do mazurka.

Bezglutenowy kruchy spód do mazurka jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego spodu do tego ciasta, w którego skład najczęściej wchodzi mąka pszenna (źródło glutenu). To doskonałe rozwiązanie dla tych z nas, którzy starają się odżywiać zdrowiej lub mają alergię pokarmową na gluten i wszelkie produkty, które go zawierają.

Składniki:

· 55 gramów mąki ryżowej

· 55 gramów mąki kukurydzianej

· 55 gramów mąki ziemniaczanej

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia

· 50 gramów cukru

· ¼ łyżeczki soli

· 100 gramów mielonych migdałów

· 2 żółtka

· 150 gramów masła

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy wszystkie rodzaje mąki i zmielone migdały. Dodajemy także proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Masło kroimy w mniejsze kawałki. W tym przepisie ważne jest to, aby masło było wyjęte prosto z lodówki. Pokrojone dodajemy do miski z sypkimi składnikami. Ucieramy aż powstanie kruszonka.

Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka. Wyrabiamy ciasto dłonią. Należy uformować go w zbitą kulę.

Gotowe ciasto rozpłaszczamy delikatnie, układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 60 minut.

Podczas gdy ciasto będzie chłodziło się w lodówce, nastawiamy piekarnik na 180 stopni w trybie grzania z góry i z dołu.

Schłodzone ciasto dokładnie rozwałkowujemy. Najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia. Rozwałkowane do rozmiarów formy ciasto układamy w formie.

Dokładnie dopasowujemy rozmiar ciasta i zaklejamy ewentualne dziury.

Następnie dziurkujemy ciasto widelcem w kilkunastu miejscach. Dla pewności po raz kolejny wkładamy je lodówki na kilkanaście minut.

Schłodzone ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15-17 minut. Bezglutenowy kruchy spód do mazurka powinien przybrać złocisty kolor.

Upieczony spód ostawiamy, aby ostygł. Następnie dekorujemy go przy pomocy wybranych przez siebie składników.

Bezglutenowy kruchy spód do mazurka z mlekiem kokosowym.

Składniki:

· 1 szklanka mąki ryżowej

· 1 szklanka mąki kukurydzianej

· 1 szklanka mąki ziemniaczanej

· 60 gramów mleka kokosowego, sojowego lub ryżowego w proszku

· ½ szklanki cukru brązowego

· 80 mililitrów mleka kokosowego

· 2 jajka

· 200 gramów masła

Przygotowanie:

Pierwszym etapem w przygotowywaniu bezglutenowego kruchego spodu do mazurka jest zmieszanie wszystkich sypkich składników. W tym celu łączymy w misce mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną oraz wybrane mleko roślinne w proszku. Dosypujemy także cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do miski wbijamy jajka.

Następnie kroimy zimne masło i je również dodajemy do reszty składników.

Zagniatamy, aby powstała lepka kruszonka, po czym dolewamy mleko kokosowe.

Wszystko mocno wyrabiamy. Masa początkowo może być nieco twarda, jednak z czasem zmięknie. Jeżeli tak się nie stanie, należy dodać jeszcze kilka łyżek mleka kokosowego.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, po czym wkładamy do lodówki i schładzamy przez co najmniej 60 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do rozmiarów formy i umieszczamy je w niej. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się łatwo przenieść, możemy wykleić spód mazurka bezpośrednio w formie.

Podobnie jak w przypadku pierwszego przepisu na bezglutenowy kruchy spód do mazurka, ciasto należy nakłuć w kilkunastu miejscach przy pomocy widelca.

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut.

Gotowy spód odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dekorujemy dowolnymi składnikami.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/bezglutenowy_spod_do_mazurka/przepis.html

2. https://www.olgasmile.com/spod-do-mazurka-bezglutenowy.html

3. https://www.gonicmarzenia.pl/kruchy-bezglutenowy-spod-do-mazurka/

4. https://madameedith.com/przepis/bezglutenowy-spod-mazurka/

Następny artykuł