Biszkopt bezglutenowy: przyjemność bez ryzyka
Pixabay.com

Biszkopt bezglutenowy: przyjemność bez ryzyka

Biszkopt bezglutenowy to smaczny deser, którym raczyć mogą się nawet osoby, którym szkodzi pszenna mąka. Dla glutenowych alergików, ale też wszystkich koneserów domowych wypieków, biszkopt bezglutenowy w wariancie ciemnym lub jasnym to lekka i smaczna słodkość. Poznaj prosty przepis na biszkopt bezglutenowy!

Biszkopt bezglutenowy: dla kogo?

Biszkopt bezglutenowy to lekkie, kruche, puszyste ciasto, łatwe do przygotowania w domu.

Przeznaczony jest przede wszystkim dla osób uczulonych na gluten, którym to białko zbożowe poważnie szkodzi. Biszkopt bezglutenowy wypieka się ze składników wolnych od glutenu.

Oczywiście każdy fan domowych ciast, niezależnie od osobistego stosunku go glutenu, będzie zadowolony z dobrze wypieczonego, puszystego biszkoptu bezglutenowego.

Biszkopt bezglutenowy: na jaką okazję?

Biszkopt bezglutenowy to lekkie, kruche ciasto, nadające się do jedzenia samodzielnie lub jako element innych frykasów, np. tortów. Jak tort, to wiadomo, że urodziny, rocznice, jubileusze. Jak sam biszkopt, to możemy serwować go do każdej okazji i bez okazji. Biszkopt bezglutenowy jest lekki i dość lekkostrawny.

Biszkopt bezglutenowy: ile kalorii?

Biszkopt bezglutenowy to dość lekkie ciasto, ale jednak ciasto – jest w nim cukier, mąka i jaja. Daje więc dużo energii, która wynika z zawartych w biszkopcie kalorii. Osoby na ścisłej diecie nie powinny jeść zbyt dużo biszkoptu bezglutenowego, by nie zniweczyć swojego odchudzania.

Biszkopt bezglutenowy: trudność

Biszkopt bezglutenowy piecze się prosto i dość szybko. Przepis wymaga umiejętności obsługi piekarnika i miksera. Trzeba też przygotować się na dość nużące ubijanie białek, żółtek i masy na ciasto.

Biszkopt bezglutenowy: czas na przygotowanie

Biszkopt bezglutenowy piecze się ok. 25 minut, rozrobienie ciasta zajmuje ok. pół godziny, całe gotowanie nie powinno więc zająć nie więcej niż 1 godzinę i 15 minut.

Biszkopt bezglutenowy: składniki

  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier – pół szklanki
  • Mąka ryżowa / kukurydziana / orzechowa – pół szklanki
  • Kakao naturalne lub mąka ziemniaczana – 1/3 szklanki

Biszkopt bezglutenowy: składniki opcjonalne

  • Proszek do pieczenia bez glutenu – 1 łyżeczka
  • Olej roślinny – 4 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Biszkopt bezglutenowy: potrzebne przybory

Do upieczenia biszkoptu bezglutenowego będziemy potrzebować dwóch misek, naczynka na żółtka, rózgi kuchennej, miksera, piekarnika, formy do pieczenia lub tortownicy.

Biszkopt bezglutenowy: przygotowania wstępne

Żeby ułatwić sobie upieczenie biszkoptu bezglutenowego, trzeba naszykować sobie front robót.

Wszystkie składniki i przybory kuchenne dobrze jest zebrać w jednym miejscu, blat należy oczyścić z niepotrzebnych rzeczy. Jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Formę lub tortownicę, do której będziemy wykładać wyrobione ciasto, należy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni Celsjusza.

Biszkopt bezglutenowy: przygotowanie ciasta

Ciasto na biszkopt bezglutenowy wyrabia się podobnie do innych ciast, tyle że używa się produktów wolnych od glutenu.

Najpierw należy ubić białka jajek na pianę. Musimy oddzielić je od żółtek i przełożyć do osobnej miseczki. Ubijamy białka na pianę za pomocą rózgi kuchennej. Gdy piana z białek stanie się sztywna, możemy zacząć dodawać cukier. Robimy to stopniowo, ostrożnie, cały czas ubijając masę. Gdy dodamy już cały cukier, ubijamy pianę przez parę kolejnych minut, by stała się twarda i błyszcząca.

Gdy piana z białek i cukru jest już jak trzeba, zaczynamy dodawać żółtka, jedno po drugim, ciągle ubijając powstającą masę. Ubijamy jeszcze kilka minut po dodaniu ostatniego żółtka. By biszkopt bezglutenowy był bardziej wilgotny i puszysty, możemy dodać do ciasta jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oleju roślinnego.

W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę ryżową i kakao, które nada biszkoptowi brązowego koloru. Jeśli wolimy jasny biszkopt, możemy zamiast kakao dodać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. W przypadku jasnego biszkoptu do ciasta można dorzucić jeszcze łyżeczkę cukru waniliowego, by wzmocnić smak wypieku.

Teraz musimy połączyć jajka z mieszanką mąki i kakao (lub dwóch rodzajów mąki). Najpierw wsypujemy mniej więcej 1/3 mieszanki mąki do naczynia z masą jajeczną i dokładnie mieszamy. Możemy też użyć miksera na niskich obrotach - wystarczy chwila miksowania, do uzyskania względnie jednolitej konsystencji. Teraz możemy dosypać pozostałe 2/3 mąki z kakao i znowu zmiksować.

Ciasto na biszkopt bezglutenowy jest już gotowe!

Biszkopt bezglutenowy: pieczenie

Przekładamy ciasto do formy lub tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, ale z suchymi ściankami. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy biszkopt bezglutenowy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, gdy patyczek do sprawdzania wilgotności będzie zupełnie suchy.

Biszkopt bezglutenowy: studzenie

Po wyjęciu z piekarnika, ustawiamy biszkopt bezglutenowy wraz z formą na blacie, najlepiej dość energicznie, by osiadł, i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy jest już stężały, możemy odwrócić formę do góry nogami, by biszkopt wysunął się na blat – najlepiej na płachtę papieru do pieczenia.

Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej ma tendencję do opadania mniej więcej pośrodku. Nie należy się tym przejmować. Puryści kuchenni i esteci kulinarni mogą zaszpachlować nierówność np. kremem. W redukowaniu opadania pomaga wczesne przełożenie biszkoptu w tortownicy do góry nogami, jeszcze zanim całkiem wystygnie.

Biszkopt bezglutenowy: dekorowanie i podanie

Biszkopt bezglutenowy tniemy następnie w poprzek na trzy części – tzw. blaty. Należy to zrobić ostrożnie, najlepiej ząbkowanym ostrzem. Biszkopt bezglutenowy jest bowiem nieco bardziej kruchy od zwykłego biszkoptu.

Blaty biszkoptu bezglutenowego możemy wykorzystać do przeróżnych rzeczy, np. konstrukcji tortu, lub oddzielnie udekorować i podać. Pamiętaj, by składniki, jakich użyjesz do przygotowania przełożenia w torcie, a także wszystkie dekoracje i posypki, też były pozbawione glutenu.

Biszkopt bezglutenowy: urozmaicenia

Zamiast mąki możemy użyć zmielonych na drobny proszek orzechów – włoskich, laskowych, wszystko jedno. Biszkopt bezglutenowy na mące orzechowej będzie pięknie pachniał i miał wyjątkowo delikatną konsystencję.

Biszkopt bezglutenowy: porady i wskazówki

Jajka lepiej się ubijają (i smażą), gdy są nagrzane do temperatury pokojowej, a nie zimne, jak wtedy, gdy używamy ich od razu po wyjęciu z lodówki. Dlatego jajka warto zawczasu przełożyć z lodówki do miski na kuchennym stole, by się rozgrzały. Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, możemy ogrzać jajka, wkładając je na kilkanaście minut do ciepłej wody (wodę trzeba po paru minutach wymienić, by nie ostygła. Wystarczy zalać jajka gorącą wodą z kranu).

Następny artykuł