Biszkopt bezglutenowy: przyjemność bez ryzyka
Biszkopt bezglutenowy: dla kogo?
Biszkopt bezglutenowy to lekkie, kruche, puszyste ciasto, łatwe do przygotowania w domu.
Przeznaczony jest przede wszystkim dla osób uczulonych na gluten, którym to białko zbożowe poważnie szkodzi. Biszkopt bezglutenowy wypieka się ze składników wolnych od glutenu.
Oczywiście każdy fan domowych ciast, niezależnie od osobistego stosunku go glutenu, będzie zadowolony z dobrze wypieczonego, puszystego biszkoptu bezglutenowego.
Biszkopt bezglutenowy: na jaką okazję?
Biszkopt bezglutenowy to lekkie, kruche ciasto, nadające się do jedzenia samodzielnie lub jako element innych frykasów, np. tortów. Jak tort, to wiadomo, że urodziny, rocznice, jubileusze. Jak sam biszkopt, to możemy serwować go do każdej okazji i bez okazji. Biszkopt bezglutenowy jest lekki i dość lekkostrawny.
Biszkopt bezglutenowy: ile kalorii?
Biszkopt bezglutenowy to dość lekkie ciasto, ale jednak ciasto – jest w nim cukier, mąka i jaja. Daje więc dużo energii, która wynika z zawartych w biszkopcie kalorii. Osoby na ścisłej diecie nie powinny jeść zbyt dużo biszkoptu bezglutenowego, by nie zniweczyć swojego odchudzania.
Biszkopt bezglutenowy: trudność
Biszkopt bezglutenowy piecze się prosto i dość szybko. Przepis wymaga umiejętności obsługi piekarnika i miksera. Trzeba też przygotować się na dość nużące ubijanie białek, żółtek i masy na ciasto.