Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
canva.com/Merinka, Getty Images Pro

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

9 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie każde ciasto musi wymagać wielu godzin spędzonych na mieszaniu składników i czekaniu, aż skończy się pieczenie. Dlatego pokazujemy przepis na deser budyniowy bez pieczenia. Jest doskonale puszyste i kremowe.

Ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki i prosty smakołyk. Wyśmienity deser jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się mu oprzeć.

Tym razem warto wypróbować niezawodni i prosty przepis na wyśmienity deser. Jego smak na długo pozostaje w pamięci, a połączenie chrupiących herbatników i puszystego kremu budyniowego jedynie wzmaga przyjemność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 300 g herbatników

  • 300 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 6 łyżki cukru

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %

  • 250 g mascarpone

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

  • 30 g czekolady mlecznej

  • 30 g czekolady gorzkiej

Ugotuj budyń waniliowy w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw go do wystygnięcia. Masło ubij z budyniem a kremową masę. Po ubiciu dodaj esencję waniliową.

Na dnie formy ułóż papier do pieczenia. Papier wyłóż herbatnikami i posmaruj je porcją kremu budyniowego. Na krem połóż kolejną warstwę herbatników. Odstaw je do lodówki.

W międzyczasie ubij kremówkę na średnio sztywną pianę. Po ubiciu dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj go szpatułką. Pod koniec dodaj cukier i żelatynę. Rozsmaruj krem na herbatnikach. Posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego.

Ciasto budyniowe
undefined

Źródło: canva.com/Merinka, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy