Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.
Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki po kozacku smakują obłędnie
Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują rozmaite przetwory na ich bazie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ogórki kiszone po koreańsku.
Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszne ogórki konserwowe po kozacku. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem, który wynika z dodatku musztardy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
ogórki gruntowe
gorczyca
ziarenka ziela angielskiego
ząbki czosnku
baldachy kopru
plastry obranej marchewki
Składniki na zalewę:
1 l wody
250 ml octu
100 g cukru
40 g soli kamiennej niejodowanej
75 g musztardy
Sprawdzony przepis na fantastyczne ogórki po kozacku
Ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. W każdym słoiku umieszczamy koper, marchew, ziele angielskie, gorczycę i czosnek. Składniki na zalewę wkładamy do garnka.
Zalewę podgrzewamy. Powinna się gotować przez około 5 minut. Ogórki wsadzamy ciasno do słoików. Możemy je przekroić na mniejsze kawałki. Następnie przykrywamy je gorącą zalewą.
Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je do wystygnięcia. Tak przygotowane ogórki mogą spokojnie czekać na nadejście zimy. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowe małosolne w jedną noc.
Canva / Alliance Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com