Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.08.2021 02:00

Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

Ogórki po kozacku
Canva / GMVozd

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.

Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki po kozacku smakują obłędnie

Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują rozmaite przetwory na ich bazie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ogórki kiszone po koreańsku.

Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszne ogórki konserwowe po kozacku. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem, który wynika z dodatku musztardy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • ogórki gruntowe

  • gorczyca

  • ziarenka ziela angielskiego

  • ząbki czosnku

  • baldachy kopru

  • plastry obranej marchewki

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • 250 ml octu

  • 100 g cukru

  • 40 g soli kamiennej niejodowanej

  • 75 g musztardy

Sprawdzony przepis na fantastyczne ogórki po kozacku

Ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. W każdym słoiku umieszczamy koper, marchew, ziele angielskie, gorczycę i czosnek. Składniki na zalewę wkładamy do garnka.

Zalewę podgrzewamy. Powinna się gotować przez około 5 minut. Ogórki wsadzamy ciasno do słoików. Możemy je przekroić na mniejsze kawałki. Następnie przykrywamy je gorącą zalewą.

Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je do wystygnięcia. Tak przygotowane ogórki mogą spokojnie czekać na nadejście zimy. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowe małosolne w jedną noc.

Ogórki po kozacku królują wśród przetworów
Ogórki po kozacku królują wśród przetworów

Canva / Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram