Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.
Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki po kozacku smakują obłędnie
Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują rozmaite przetwory na ich bazie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ogórki kiszone po koreańsku .
Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszne ogórki konserwowe po kozacku. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem, który wynika z dodatku musztardy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
ogórki gruntowe
gorczyca
ziarenka ziela angielskiego
ząbki czosnku
baldachy kopru
plastry obranej marchewki
Składniki na zalewę:
1 l wody
250 ml octu
100 g cukru
40 g soli kamiennej niejodowanej
75 g musztardy
Sprawdzony przepis na fantastyczne ogórki po kozacku
Ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. W każdym słoiku umieszczamy koper, marchew, ziele angielskie, gorczycę i czosnek. Składniki na zalewę wkładamy do garnka.
Zalewę podgrzewamy. Powinna się gotować przez około 5 minut. Ogórki wsadzamy ciasno do słoików. Możemy je przekroić na mniejsze kawałki. Następnie przykrywamy je gorącą zalewą.
Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je do wystygnięcia. Tak przygotowane ogórki mogą spokojnie czekać na nadejście zimy. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowe małosolne w jedną noc .

Canva / Alliance Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com