Smakosze.pl
Ogórki po kozacku

Canva / GMVozd

Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.

Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki po kozacku smakują obłędnie

Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują rozmaite przetwory na ich bazie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ogórki kiszone po koreańsku.

Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszne ogórki konserwowe po kozacku. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem, który wynika z dodatku musztardy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • ogórki gruntowe

  • gorczyca

  • ziarenka ziela angielskiego

  • ząbki czosnku

  • baldachy kopru

  • plastry obranej marchewki

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • 250 ml octu

  • 100 g cukru

  • 40 g soli kamiennej niejodowanej

  • 75 g musztardy

Kotlet schabowy

Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na fantastyczne ogórki po kozacku

Ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. W każdym słoiku umieszczamy koper, marchew, ziele angielskie, gorczycę i czosnek. Składniki na zalewę wkładamy do garnka.

Zalewę podgrzewamy. Powinna się gotować przez około 5 minut. Ogórki wsadzamy ciasno do słoików. Możemy je przekroić na mniejsze kawałki. Następnie przykrywamy je gorącą zalewą.

Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je do wystygnięcia. Tak przygotowane ogórki mogą spokojnie czekać na nadejście zimy. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowe małosolne w jedną noc.

Ogórki po kozacku królują wśród przetworów

Ogórki po kozacku królują wśród przetworów

Canva / Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >