Smakosze.pl

Canva / GMVozd

Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.

Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki po kozacku smakują obłędnie

Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują rozmaite przetwory na ich bazie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ogórki kiszone po koreańsku .

Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszne ogórki konserwowe po kozacku. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem, który wynika z dodatku musztardy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • ogórki gruntowe

  • gorczyca

  • ziarenka ziela angielskiego

  • ząbki czosnku

  • baldachy kopru

  • plastry obranej marchewki

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • 250 ml octu

  • 100 g cukru

  • 40 g soli kamiennej niejodowanej

  • 75 g musztardy

Sprawdzony przepis na fantastyczne ogórki po kozacku

Ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. W każdym słoiku umieszczamy koper, marchew, ziele angielskie, gorczycę i czosnek. Składniki na zalewę wkładamy do garnka.

Zalewę podgrzewamy. Powinna się gotować przez około 5 minut. Ogórki wsadzamy ciasno do słoików. Możemy je przekroić na mniejsze kawałki. Następnie przykrywamy je gorącą zalewą.

Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je do wystygnięcia. Tak przygotowane ogórki mogą spokojnie czekać na nadejście zimy. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowe małosolne w jedną noc .

Ogórki po kozacku królują wśród przetworów
Ogórki po kozacku królują wśród przetworów

Canva / Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >