Smakosze.pl Przepisy Bajeczna propozycja Tomasza Strzelczyka na Sylwestra. W roli głównej łosoś
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bajeczna propozycja Tomasza Strzelczyka na Sylwestra. W roli głównej łosoś

29 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Carski koktajl Tomasza Strzelczyka jest elegancką przekąską na sylwestrową noc. Składa się z kilku niedrogich składników i jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego prezentacja na stole jest fenomenalna. Koniecznie sprawdź, co proponuje znany i lubiany kucharz.

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, za cel postawił sobie zaskoczenie sylwestrowych gości. Z tym bajecznie podanym daniem nie powinno być to trudne. Sałatka warzywna podana w tej formie z pewnością zrobi piorunujące wrażenie.

Przepis na carski koktajl Tomasza Strzelczyka

Składniki na 6 sztuk:

  • 350 g wędzonego łososia

  • 4 niewielkie ziemniaki

  • 4 jaja ugotowane na twardo

  • 1 duża marchewka

  • 3/4 zielonego ogórka

  • 100 g żółtego sera

  • 3 łyżki majonezu

  • 6 łyżek ikry

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej

  • 1 łyżeczka chrzanu

  • szczypiorek

  • kwiatki jadalne do przystrojenia

Elegancki carski koktajl Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź i obierz . Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Jeśli produkty gotujesz wcześniej, obieraj je przed samym krojeniem, aby nie ściemniały.

Wędzonego łososia do koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka pokrój w drobną kosteczkę (bez skóry) . Wielkość kawałków powinna być taka, jak na tatara. Przygotowaną rybę przełóż do miski .

Na drobnych oczkach tarki zetrzyj jajka, ziemniaki, ser żółty oraz surową obraną marchewkę . Zielonego ogórka przekrój na pół, wydrąż go z pestek i również zetrzyj na tych samych oczkach . Delikatnie odsącz warzywo z nadmiaru wody . Po każdym składniku tarkę przemyj z resztek .

Przygotuj sos do koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka. Majonez wymieszaj ze śmietaną, chrzanem i łyżeczką musztardy . Całość przełóż do rożka cukierniczego .

Do szklanych pucharków nakładaj kolejne składniki koktajlu Tomasza Strzelczyka . Zacznij od ziemniaków, wyciśnij na nie odrobinę sosu. Następnie połóż łososia, jajko i kolejną porcję sosu. Na wierzch wyłóż startego górka, marchewkę i ponownie majonezowy sos .

Górę koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka posyp tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem . Na szczycie ułóż łyżeczkę ikry . Na koniec całość ozdób jadalnymi kwiatami i ziołami . Przystawkę serwuj od razu po przygotowaniu . Pod przewodnictwem Tomasza Strzelczyka przygotujesz wyśmienitego tatara . Jego smakowita szarlotka zachwyci biesiadników .

Canva / hungryworks
Canva / hungryworks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy