Bajeczna propozycja Tomasza Strzelczyka na Sylwestra. W roli głównej łosoś
Carski koktajl Tomasza Strzelczyka jest elegancką przekąską na sylwestrową noc. Składa się z kilku niedrogich składników i jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego prezentacja na stole jest fenomenalna. Koniecznie sprawdź, co proponuje znany i lubiany kucharz.
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, za cel postawił sobie zaskoczenie sylwestrowych gości. Z tym bajecznie podanym daniem nie powinno być to trudne. Sałatka warzywna podana w tej formie z pewnością zrobi piorunujące wrażenie.
Przepis na carski koktajl Tomasza Strzelczyka
Składniki na 6 sztuk:
-
350 g wędzonego łososia
-
4 niewielkie ziemniaki
-
4 jaja ugotowane na twardo
-
1 duża marchewka
-
3/4 zielonego ogórka
-
100 g żółtego sera
-
3 łyżki majonezu
-
6 łyżek ikry
-
1 łyżka gęstej śmietany
-
1 łyżeczka musztardy łagodnej
-
1 łyżeczka chrzanu
-
szczypiorek
-
kwiatki jadalne do przystrojenia
Elegancki carski koktajl Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź i obierz . Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Jeśli produkty gotujesz wcześniej, obieraj je przed samym krojeniem, aby nie ściemniały.
Wędzonego łososia do koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka pokrój w drobną kosteczkę (bez skóry) . Wielkość kawałków powinna być taka, jak na tatara. Przygotowaną rybę przełóż do miski .
Na drobnych oczkach tarki zetrzyj jajka, ziemniaki, ser żółty oraz surową obraną marchewkę . Zielonego ogórka przekrój na pół, wydrąż go z pestek i również zetrzyj na tych samych oczkach . Delikatnie odsącz warzywo z nadmiaru wody . Po każdym składniku tarkę przemyj z resztek .
Przygotuj sos do koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka. Majonez wymieszaj ze śmietaną, chrzanem i łyżeczką musztardy . Całość przełóż do rożka cukierniczego .
Do szklanych pucharków nakładaj kolejne składniki koktajlu Tomasza Strzelczyka . Zacznij od ziemniaków, wyciśnij na nie odrobinę sosu. Następnie połóż łososia, jajko i kolejną porcję sosu. Na wierzch wyłóż startego górka, marchewkę i ponownie majonezowy sos .
Górę koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka posyp tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem . Na szczycie ułóż łyżeczkę ikry . Na koniec całość ozdób jadalnymi kwiatami i ziołami . Przystawkę serwuj od razu po przygotowaniu . Pod przewodnictwem Tomasza Strzelczyka przygotujesz wyśmienitego tatara . Jego smakowita szarlotka zachwyci biesiadników .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
-
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA