Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2022 08:53

Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny

Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Marek BAZAK/East News, canva/dapurmelodi z Pixabay

Zastanawiasz się nad sylwestrowymi przekąskami? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - chipsy Lay's po roku przerwy wracają do Biedronki. Kultowa przekąska sprawdzi się nie tylko w czasie imprez, ale też przy oglądaniu telewizji. Jednak pamiętaj, że chipsy możesz przygotować również samodzielnie z kilku podstawowych składników.

Jak podaje Business Insider, pod koniec grudnia do sieci sklepów Biedronka wrócą chipsy Lay's. Kultowa, ukochana przekąska będzie dostępna we wszystkich, najbardziej popularnych smakach, np. solone, fromage, zielona cebulka, papryka. Wrócą też chipsy Lay's Oven Baked. To świetna wiadomość, zwłaszcza przed Sylwestrem, kiedy zaczynamy robić zakupy na przywitanie Nowego Roku.

Kultowych chipsów marki Lay's nie było w Biedronce od roku. Powodem braków były negocjacje w sprawie ceny przekąsek. Popularna sieć sklepów nie mogła zaakceptować zbyt wysokich cen zaproponowanych przez producenta. Po powrocie na półki cena opakowania Lay's Oven Baked 200 g i klasycznych Lay'sów 215 g to 6,99 złotych.

Pamiętajcie jednak, że przekąskę możemy również przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy wyłącznie ziemniaków, oliwy z oliwek i soli. Chipsy możemy przygotować również w wersji ziołowej, dodając np. zioła prowansalskie. Domowe chipsy są równie smaczne, jednak o wiele zdrowsze i lżejsze od gotowej przekąski.

Przepis na domowe chipsy z ziemniaków

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • sól

  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Szybka i zdrowa przekąska będzie gotowa błyskawicznie

Ziemniaki obierz i pokrój na tarkowej krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedź i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Plastry ziemniaków przełóż do suchej miski. Dopraw solą, ziołami prowansalskimi, wlej oliwę i wymieszaj. Całość rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C z włączonym termoobiegiem.

Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i dopiekaj kolejne 5-10 minut, ostudź i podaj z ulubionymi sosami, smacznego. Szukasz pomysłu na równie szybką, lekką przekąskę? Przygotuj frytki z batatów z piekarnika oraz chipsy z jabłka. Chrupiące przekąski będą gotowe błyskawicznie.

Domowe chipsy z ziemniaków
canva/Volosina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Business Insider