Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.09.2022 15:09

Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami

Szarlotka Tomasza Strzelczyka
Canva / minadezhda, YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Przepis na szarlotkę według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 140 g mąki

  • 7 jajek

  • 100 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 łyżek oleju

  • pasta waniliowa

  • szczypta soli

  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Do nadzienia jabłek:

  • 200 g powideł śliwkowych

  • 50 g orzechów mieszanych

Do posypania:

  • 50 g orzechów mieszanych

Karmel:

6 łyżek cukru

Przygotowane pysznej szarlotki z Tomasze Strzelczykiem

W sporym garnku przygotuj karmel do szarlotki. Na jego dno wysyp równomiernie warstwę cukru. Podgrzewaj stopniowo na minimalnej mocy palnika.

W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Owoce obierz i wydrąż z nich środku za pomocą ostrego nożyka. Postaraj się, aby otwory po wydrążeniu nie były zbyt szerokie.

Rozpuszczony całkowicie cukier w formie płynnego karmelu rozprowadź równomiernie po ściankach garnka okrężnymi ruchami do ok. 1/3 wysokości naczynia. Odstaw garnek pozwalając, aby karmel do szarlotki nieco zastygł.

Na dnie garnka ułóż jabłka na szarlotkę. Tomasz Strzelczyk zastrzega, że jabłka nie powinny bezpośrednio stykać się ze ściankami garnka. Pomiędzy owocami a naczyniem musi zostać miejsce na ciasto.

Powidła śliwkowe wymieszaj z posiekanymi orzechami. Taką mieszanką wypełnij wydrążone miejsca w jabłkach. Najlepiej robić to za pomocą malej deserowej łyżeczki.

W dużej misce utrzyj jajka z solą, następnie stopniowo dodawaj do masy na szarlotkę cukier, ucierając ją do białości. Do utartej masy dodawaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, porcję posiekanych orzechów a na sam koniec wlej olej. Gotowym ciastem zalej jabłka.

Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni i piecz ok 45 minut, sprawdzając stopień upieczenia szarlotki z pomocą patyczka. Gotowe ciasto okrój dookoła garnka i włóż na talerz lub paterę. Podawaj posmarowane powidłami śliwkowymi z orzechami. Tomasz Strzelczyk jest mistrzem pieczenia puszystego biszkoptu. Sprawdź koniecznie nasz przepis na szarlotkę z owsianą kruszonką.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: