Smakosze.pl
Szarlotka Tomasza Strzelczyka

Canva / minadezhda, YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami

23 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Udostępnij:

Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

gołąbki z grzybami

Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na szarlotkę według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 140 g mąki

  • 7 jajek

  • 100 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 łyżek oleju

  • pasta waniliowa

  • szczypta soli

  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Do nadzienia jabłek:

  • 200 g powideł śliwkowych

  • 50 g orzechów mieszanych

Do posypania:

  • 50 g orzechów mieszanych

Karmel:

6 łyżek cukru


Przygotowane pysznej szarlotki z Tomasze Strzelczykiem

W sporym garnku przygotuj karmel do szarlotki. Na jego dno wysyp równomiernie warstwę cukru. Podgrzewaj stopniowo na minimalnej mocy palnika.

W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Owoce obierz i wydrąż z nich środku za pomocą ostrego nożyka. Postaraj się, aby otwory po wydrążeniu nie były zbyt szerokie.

Rozpuszczony całkowicie cukier w formie płynnego karmelu rozprowadź równomiernie po ściankach garnka okrężnymi ruchami do ok. 1/3 wysokości naczynia. Odstaw garnek pozwalając, aby karmel do szarlotki nieco zastygł.

Na dnie garnka ułóż jabłka na szarlotkę. Tomasz Strzelczyk zastrzega, że jabłka nie powinny bezpośrednio stykać się ze ściankami garnka. Pomiędzy owocami a naczyniem musi zostać miejsce na ciasto.

Powidła śliwkowe wymieszaj z posiekanymi orzechami. Taką mieszanką wypełnij wydrążone miejsca w jabłkach. Najlepiej robić to za pomocą malej deserowej łyżeczki.

W dużej misce utrzyj jajka z solą, następnie stopniowo dodawaj do masy na szarlotkę cukier, ucierając ją do białości. Do utartej masy dodawaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, porcję posiekanych orzechów a na sam koniec wlej olej. Gotowym ciastem zalej jabłka.

Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni i piecz ok 45 minut, sprawdzając stopień upieczenia szarlotki z pomocą patyczka. Gotowe ciasto okrój dookoła garnka i włóż na talerz lub paterę. Podawaj posmarowane powidłami śliwkowymi z orzechami. Tomasz Strzelczyk jest mistrzem pieczenia puszystego biszkoptu. Sprawdź koniecznie nasz przepis na szarlotkę z owsianą kruszonką.

Canva / vinicef

Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >