Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Paszteciki z bigosem
canva/Kinek00, Dar1930

Paszteciki drożdżowe z farszem z bigosu posmakują nawet wybrednym smakoszom. Pozostałe po wigilijnej uczcie danie doskonale sprawdzi się w roli nadzienia do puszystych, wytrawnych bułeczek. Przygotowanie rarytasu jest bardzo proste — każdy sobie poradzi.

Nie wiecie, co zrobić z nadmiarem świątecznego bigosu, a w zamrażalniku już brakuje miejsca? Upieczcie paszteciki. Delikatne ciasto drożdżowe z kapuściano-grzybowym farszem będzie smakowało obłędnie, a goście zjedzą przysmak w mgnieniu oka. Warto spróbować.

Przepis na paszteciki z bigosem

Składniki:

  • porcja domowego bigosu np. takiego

  • 25 g świeżych drożdży

  • 125 ml ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • około 260 g mąki pszennej

  • 70 g masła

  • 1 duże jajo

  • sól

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 20-30 ml mleka

Jak zrobić paszteciki z bigosem? Prosta i smaczna przekąska

W większej misce umieszczamy pokruszone drożdże. Wsypujemy cukier oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie wlewamy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Masło topimy w rondelku i odstawiamy je do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy sól i formujemy dołek. Wlewamy do niego rozczyn, a następnie łączymy go, zagarniając mąkę do środka. Wbijamy jajo, po czym wyrabiamy ciasto około 10 minut.

Stopniowo dodajemy letnie masło, wyrabiając masę jeszcze do 5 minut. Będzie się nieco lepić, ale tak ma być. Odstawiamy ją do wyrośnięcia na 90-120 minut. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 5 mm.

Przecinamy go w połowie i na obu częściach układamy bigos. Formujemy rulony, a następnie kroimy je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Pozostawiamy je na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie ich wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite przekąski na Sylwestra. Polecamy zdrowe chipsy z jarmużu i buraka. Być może skuszą was też proste i smaczne krążki cebulowe w cieście.

Paszteciki z bigosem są pyszne
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: