Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
Paszteciki drożdżowe z farszem z bigosu posmakują nawet wybrednym smakoszom. Pozostałe po wigilijnej uczcie danie doskonale sprawdzi się w roli nadzienia do puszystych, wytrawnych bułeczek. Przygotowanie rarytasu jest bardzo proste — każdy sobie poradzi.
Nie wiecie, co zrobić z nadmiarem świątecznego bigosu, a w zamrażalniku już brakuje miejsca? Upieczcie paszteciki. Delikatne ciasto drożdżowe z kapuściano-grzybowym farszem będzie smakowało obłędnie, a goście zjedzą przysmak w mgnieniu oka. Warto spróbować.
Przepis na paszteciki z bigosem
Składniki:
porcja domowego bigosu np. takiego
25 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
około 260 g mąki pszennej
70 g masła
1 duże jajo
sól
Dodatkowo:
1 żółtko
20-30 ml mleka
Jak zrobić paszteciki z bigosem? Prosta i smaczna przekąska
W większej misce umieszczamy pokruszone drożdże. Wsypujemy cukier oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie wlewamy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Masło topimy w rondelku i odstawiamy je do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy sól i formujemy dołek. Wlewamy do niego rozczyn, a następnie łączymy go, zagarniając mąkę do środka. Wbijamy jajo, po czym wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Stopniowo dodajemy letnie masło, wyrabiając masę jeszcze do 5 minut. Będzie się nieco lepić, ale tak ma być. Odstawiamy ją do wyrośnięcia na 90-120 minut. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 5 mm.
Przecinamy go w połowie i na obu częściach układamy bigos. Formujemy rulony, a następnie kroimy je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Pozostawiamy je na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie ich wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite przekąski na Sylwestra. Polecamy zdrowe chipsy z jarmużu i buraka. Być może skuszą was też proste i smaczne krążki cebulowe w cieście.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przechowywać kapustę kiszoną? Nie będzie zbyt kwaśna, ani nie spleśnieje
Sałatka makaronowa na przekąskę i imprezę. Oryginalna posypka przyciągnie wszystkich głodomorów
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama