Smakosze.pl Przepisy Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
canva/lisaaMC, Getty Images

Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny

21 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Może przygotujesz banalną, jednogarnkową kapustę smażoną z polską kiełbasą? Danie przygotujesz w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu. Podaj je z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.

Dania jednogarnkowe mają same zalety. Zazwyczaj są proste do zrobienia, bo składniki tylko dorzuca się do garnka, a całość gotuje się sama. Do ich przygotowania wystarczy jeden rondel lub garnek, nie ma więc stosu naczyń do zmywania. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania i ma bogaty smak.

Przepis na kapustę smażoną z polską kiełbasą

Składniki:

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka ostrej musztardy ziarnistej

  • ok. 50 ml octu jabłkowego

  • olej

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 20 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 nieduża główka kapusty

  • 4 łodygi selera naciowego

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie kapusty smażonej z kiełbasą

Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Rozetrzyj z musztardą, octem i 3 łyżkami wody. Sos odstaw. Orzechy podsmaż na patelni z łyżką oleju, aż ładnie się zrumienią. Przełóż je na talerz, oprósz solą. Kiełbasę pokrój w grubsze talarki. Na patelnię wlej łyżkę oleju, wsyp kiełbasę i smaż ją na niedużym ogniu, aż ładnie się przyrumieni. Przełóż ją na talerz z orzechami. Kapustę oczyść, poszatkuj. Do rondla lub garnka wlej łyżkę oleju, wsyp połowę kapusty, wymieszaj, by dobrze pokryła się tłuszczem. Smaż ją, aż lekko się zrumieni. Potem dodaj pozostałą kapustę, wymieszaj i smaż całość ok. 7 minut, aż kapusta zmięknie.

Kapustę dopraw solą i pieprzem. Dodaj do niej kiełbasę i orzechy, a także pokrojony w plasterki seler i przygotowany sos. Wymieszaj, smaż razem nie dłużej niż minutę. Zdejmij z patelni, dopraw.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do kapusty z kiełbasą, wymieszaj, rozłóż na talerze. Na każdy możesz też dołożyć sadzone jajko.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne dania jednogarnkowe. Sprawdź, jak przygotować gulasz węgierski , a także, jak zrobić leczo .

kiełbasa
canva/Sebalos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bonappetit

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy