Jednogarnkowe, błyskawiczne leczo. Idealne na szybki obiad
Leczo jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu i ma doskonały smak. Podsmażona kiełbasa z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje obłędnie i za każdym razem błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na jednogarnkowe, błyskawicznie leczo.
Leczo to jedno z moich ulubionych dań w słoneczne, upalne dni. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i bardzo aromatyczne. Leczo, mimo tego, iż robione na smażonej kiełbasie, nie jest ciężkie. Wystarczą 2 niewielkie kiełbasy, aby całe danie miało wyraźny smak.
Dania jednogarnkowe są rewelacyjnym pomysłem na szybki obiad lub kolację na ciepło. Warzywa i mięso, podsmażone razem i doprawione aromatycznymi ziołami wychodzą za każdym razem, bez większego nakładu pracy i czasu. Leczo to świetna opcja dla wszystkich, zabieganych osób.
Przepis na leczo jest przepisem podstawowym, możesz go jednak dodatkowo wzbogacić np. o fasolkę czerwoną, boczniaki, fasolkę szparagową, bataty, ziemniaki, kilka dojrzałych pomidorów, za każdym razem danie będzie smakować wyśmienicie.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne i pożywne danie- tu poznasz przepis na cukinię po meksykańsku z mięsem mielonym, jest świetna na obiad i kolację.
Przepis na jednogarnkowe leczo
Składniki na 4-5 porcji:
2 kiełbasy wieprzowe
3 średnie cukinie
3 papryki czerwone
papryka żółta
2 cebule
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju rzepakową
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona mielona
Jak zrobić jednogarnkowe, błyskawiczne leczo?
Pokrój w kostkę wszystkie warzywa i kiełbasę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso, następnie dodaj cebule i smaż przez kilka minut, całość przełóż do większego garnka.
Dodaj papryki i podsmaż przez kilka minut, następnie dodaj cukinie, oprósz delikatnie solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż co jakiś czas mieszając. Do warzyw wlej odrobinę wody, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, do miękkości.
Do leczo dodaj puszkę pomidorów i gotuj chwilę, następnie dopraw do smaku przecierem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i papryką czerwoną, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Saaster
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl