Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa
canva/lengel76

Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa

16 lutego 2022

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie rosołu drobiowego. Tym razem jednak proponujemy wam przyrządzenie jej na wywarze warzywnym z dodatkiem słodkiej papryki. Będzie pysznie, lekko i zdrowo. Spróbujecie?

Niejednokrotnie prezentowaliśmy wam już wyjątkowe receptury na nieszablonowe zupy pomidorowe. Wystarczy wspomnieć ten rewelacyjny przepis na rozgrzewającą pomidorówkę z soczewicą czy delikatnie kwaśną wersję z dodatkiem soku z ogórków kiszonych .

Jeżeli tamte przepisy przypadły wam do gustu, nowa wersja tej klasycznej zupy też ma szansę na dłużej zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Nikt się bowiem nie oprze pomidorowej doprawionej słodką suszoną czerwoną papryka.

Przepis na prostą pomidorową z nutą papryki

Składniki na bulion warzywny:

  • 2 litry wody

  • 2 małe pietruszki

  • 4 średnie marchewki

  • 1 mała cebula

  • 3 sztuki ziela angielskiego

  • 2 małe liście laurowe

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na pomidorową:

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki bazylii

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa na bulion starannie myjemy i władamy je do garnka. Cebule opalamy palnikiem kuchni gazowej lub kroimy ją w ćwiartki i karmelizujemy bez dodatku tłuszczu na patelni. Dodajemy ją do pozostałych jarzyn.

Zawartość garnka zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 10 minut. Wlewamy olej.

Wsypujemy słodką paprykę oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz — gdyby pomidory były kwaśne — cukrem. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną mleczną lub roślinną. Smacznego.

Dobry przecier pomidorowy to podstawa
Dobry przecier pomidorowy to podstawa

Źródło zdjęcia: canva/Mrdidg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rytmynatury Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy