Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Ciasto drożdżowe siostry Anastazji
canva/laran2; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby kawałka delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego. Najlepszy będzie, gdy zrobimy go z przepisu siostry Anastazji. Solidna porcja żółtek i drożdży sprawia, że wypiek zachwyca lekkością. Spróbujecie?

Słodycze wykonane z przepisów siostry Anastazji zawsze wychodzą pyszne. Podpowiadaliśmy już jak zrobić szarlotkę czy migdałowiec. Tym razem zdradzamy sekret udanego ciasta drożdżowego. Będzie pyszne i niezwykle delikatne.

Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Składniki:

  • 6 żółtek

  • 100 g świeżych drożdży

  • 1 kg mąki pszennej

  • pół kostki margaryny

  • pół szklanki cukru

  • 2 szklanki mleka

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Pół szklanki ciepłego mleka mieszamy z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami oraz 3 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru. Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Starannie wyrabiamy ciasto.

Gdy zacznie odklejać się od ręki, wlewamy tłuszcz. Kontynuujemy formowanie masy, aż stanie się elastyczna i gładka. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można je upiec. Czas pieczenia będzie różny zależnie od zastosowania i temperatury panującej w piekarniku. W keksówce przy temperaturze 180 stopni Celsjusza potrwa to około 35 minut.

Drożdżowe doskonale smakuje z owocami
Drożdżowe doskonale smakuje z owocami

Źródło zdjęcia: canva/Warik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram