Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe siostry Anastazji
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby kawałka delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego. Najlepszy będzie, gdy zrobimy go z przepisu siostry Anastazji. Solidna porcja żółtek i drożdży sprawia, że wypiek zachwyca lekkością. Spróbujecie?
Słodycze wykonane z przepisów siostry Anastazji zawsze wychodzą pyszne. Podpowiadaliśmy już jak zrobić szarlotkę czy migdałowiec. Tym razem zdradzamy sekret udanego ciasta drożdżowego. Będzie pyszne i niezwykle delikatne.
Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe siostry Anastazji
Składniki:
6 żółtek
100 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Pół szklanki ciepłego mleka mieszamy z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami oraz 3 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru. Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Starannie wyrabiamy ciasto.
Gdy zacznie odklejać się od ręki, wlewamy tłuszcz. Kontynuujemy formowanie masy, aż stanie się elastyczna i gładka. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można je upiec. Czas pieczenia będzie różny zależnie od zastosowania i temperatury panującej w piekarniku. W keksówce przy temperaturze 180 stopni Celsjusza potrwa to około 35 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Warik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy