Sprytny trik na pękające jajka podczas gotowania
Skorupka jajka znowu pękła podczas gotowania? Następnym razem do wody wlejcie łyżeczkę soku z cytryny, a ustrzeżecie się przed tym problemem. Babciny sposób jest prosty i niezawodny. Sprawdźcie go koniecznie.
Sok z cytryny ma w kuchni wiele zastosowań. Jest zarówno skutecznym środkiem do wyczyszczenia piekarnika, jak i doskonałym dodatkiem do biszkoptu, który podkreśla jego smak i sprawia, że wypiek staje się bardziej delikatny. Odrobina soku potrafi też ustrzec nas przed problemami podczas gotowania jaj.
Co zrobić, by jajka nie pękały w czasie gotowania?
Wlanie soku do wody spowoduje, że odczyn płynu będzie kwaśny. Dzięki temu skorupki jaj nie pękną i zawartość nie wyleje się do wody. Podobnie zadziała dodanie do wody octu, który często stosuje się, by ułatwić sobie przygotowanie jajek w koszulce.
Innym pomysłem na zapobiegnięcie uszkodzeniu otoczki jaja jest nakłucie igłą zaokrąglonego czubka. Przebicie znajdującego się tam pęcherzyka sprawi, że nie dojdzie do wzrostu ciśnienia wewnątrz jaja podczas jego gotowania.
Co jeszcze warto wiedzieć o gotowaniu jaj?
Wspomniane wcześniej patenty uratują nas zwłaszcza wtedy, gdy mamy niewiele czasu na przyrządzenie jaj. Gdy pośpiech nie jest konieczny, warto po prostu rozgrzać produkt. Najczęstszą bowiem przyczyną pękania skorupki jest różnica temperatur między jajkiem a wodą.
Szansa, że wrzucane na wrzątek jaja pękną, istnieje nawet wtedy, gdy skorzystamy z babcinego triku z sokiem z cytryny. Dlatego też warto wyjąć jaja przynajmniej na 30 minut przed planowanym gotowaniem.
Jeśli nie możemy sobie pozwolić na to, by poczekać, aż jajka się rozgrzeją, spróbujmy choć trochę ogrzać je pod strumieniem coraz cieplejszej wody. Tym sposobem znacznie zmniejszymy szansę na porażkę i będziemy mogli podać apetyczne jaja faszerowane lub inne wymagające zachowania struktury produktu potrawy.
Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet