Jak usunąć nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?
Lubicie brokuły, lecz niekoniecznie podoba wam się zapach, jaki pojawia się podczas ich gotowania? Dosypcie sodę oczyszczoną do garnka. Wystarczy łyżeczka tego środka, a problem zniknie. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by przyrządzanie zielonego warzywa stało się przyjemniejsze.
Potrawy z dodatkiem brokuła potrafią być bardzo smaczne. Wystarczy wspomnieć delikatną śniadaniową jajecznicę czy rozgrzewający zimowy krem z tego warzywa. Brokuł jest bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, dlatego nie powinniśmy z niego rezygnować.
Przygotowanie zielonych różyczek do trudnych nie należy, ale eliminacja zapachu, jaki towarzyszy ich gotowaniu potrafi już przysporzyć nieco kłopotów. Znamy jednak proste sposoby, które uchronią was przed niepożądanymi zapachami.
Co zrobić, by gotowanie brokułów było przyjemniejsze?
Za przykry zapach towarzyszący przyrządzaniu brokuła odpowiadają związki siarki zawarte w warzywie. Dodatek sody oczyszczonej pomoże je zneutralizować. Łyżeczka proszku dosypana do garnka z wodą powinna wystarczyć, by rozwiązać problem.
Jeżeli nie mamy jej pod ręką, warto wykorzystać cukier. Dosypcie szczyptę do garnka wraz z solą, a zadziała bardzo podobnie, przy okazji podkreślając smak brokuła. Dobrym pomysłem będzie też wrzucenie liścia laurowego, który przy okazji nada warzywu delikatnego aromatu.
Innym możliwym rozwiązaniem jest jeszcze zmieszanie wody z mlekiem. Pół szklanki wystarczy wlać do dużego garnka, by zapachy przestały nas niepokoić. Sposób ten jednak nie jest idealny. Nie wszyscy bowiem mogą lub chcą pić mleko.
Jak jeszcze można usunąć przykre zapachy?
Gotując intensywnie pachnące warzywa czy potrawy, zawsze można wyeliminować niepożądane wonie później np. wietrząc kuchnię. Dobrym pomysłem jest też ustawienie drugiego garnka z wodą, w którym umieścimy przyprawy.
Dodane do małej ilości wody mięta, pieprz czy majeranek, po zagotowaniu rozniosą po kuchni bardzo przyjemny aromat. Zapomnicie o tym, że wcześniej były tam przyrządzane brokuły.
Źródło zdjęcia: canva/kazoka30
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zasmakujkuchni