Banalnie prosta i ekspresowa szarlotka na cieście francuskim wg. Katarzyny Dowbor
Szarlotka jest smacznym ciastem wybieranym przez wielu smakoszy. Przyrządzenie dobrego ciasta kruchego to jednak pewne wyzwanie. Jeśli nie macie na to ochoty, mamy dla was rozwiązanie idealne — pyszny przepis Kasi Dowbor z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Deser zrobicie w chwilę, a zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Szarlotki występują w wielu wariantach. Niektórzy do jabłkowego ciasta dodają budyń . Są też i tacy, którzy cenią sobie ten przysmak w wersji bez pieczenia . Tym razem z dradzamy sposób na szybkie przygotowanie klasycznego deseru na cieście francuskim. Będzie równie smaczny, jak szarlotka na kruchym spodzie.
Przepis szarlotkę na cieście francuskim Kasi Dowbor
Składniki:
-
2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-
5 dużych kwaśnych jabłek
-
100 g cukru
-
cynamon
-
1 jajo
Przygotowanie:
Średniej wielkości blachę wykładamy jednym opakowaniem ciasta francuskiego. Jeśli wyrób był mrożony, rozmrażamy go wcześniej w lodówce. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Dusimy je na patelni lub w garnku z cukrem. Gdy nieco ostygną, układamy je na cieście i posypujemy cynamonem wedle uznania. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Drugie opakowanie ciasta francuskiego kroimy na paski i układamy je na jabłkach, tworząc kratkę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta. Dzięki temu ładnie się zarumieni.
Pieczemy przez około 40 minut do czasu, aż ciasto zrobi się brązowe. Gotowy deser możemy oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakuje z lodami waniliowymi i czarną kawą. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/bodu9
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy