Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosta i ekspresowa szarlotka na cieście francuskim wg. Katarzyny Dowbor
canva/nobtis; Pawel Wodzynski/East News

Banalnie prosta i ekspresowa szarlotka na cieście francuskim wg. Katarzyny Dowbor

5 stycznia 2022

Szarlotka jest smacznym ciastem wybieranym przez wielu smakoszy. Przyrządzenie dobrego ciasta kruchego to jednak pewne wyzwanie. Jeśli nie macie na to ochoty, mamy dla was rozwiązanie idealne — pyszny przepis Kasi Dowbor z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Deser zrobicie w chwilę, a zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Szarlotki występują w wielu wariantach. Niektórzy do jabłkowego ciasta dodają budyń . Są też i tacy, którzy cenią sobie ten przysmak w wersji bez pieczenia . Tym razem z dradzamy sposób na szybkie przygotowanie klasycznego deseru na cieście francuskim. Będzie równie smaczny, jak szarlotka na kruchym spodzie.

Przepis szarlotkę na cieście francuskim Kasi Dowbor

Składniki:

  • 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 5 dużych kwaśnych jabłek

  • 100 g cukru

  • cynamon

  • 1 jajo

Przygotowanie:

Średniej wielkości blachę wykładamy jednym opakowaniem ciasta francuskiego. Jeśli wyrób był mrożony, rozmrażamy go wcześniej w lodówce. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Dusimy je na patelni lub w garnku z cukrem. Gdy nieco ostygną, układamy je na cieście i posypujemy cynamonem wedle uznania. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Drugie opakowanie ciasta francuskiego kroimy na paski i układamy je na jabłkach, tworząc kratkę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta. Dzięki temu ładnie się zarumieni.

Pieczemy przez około 40 minut do czasu, aż ciasto zrobi się brązowe. Gotowy deser możemy oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakuje z lodami waniliowymi i czarną kawą. Smacznego.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie będzie doskonałą bazą do szarlotki

Źródło zdjęcia: canva/bodu9

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy