Smakosze.pl

YT/Orchideli/kadr z materialu

Imponująca, kremowa szarlotka bez pieczenia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szarlotka to pyszny deser z jabłkami, który skusi każdego chyba smakosza. Niestety nie zawsze mamy czas, by przygotować to pyszne ciasto według tradycyjnej receptury. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy, z którymi przygotujecie ją bez pieczenia.

Choć może to się wydawać niemożliwe, nie każdy z nas ma w domu piekarnik. W takiej sytuacji receptura niewymagająca pieczenia, którą zainspirował przepis zamieszczony na kanale Orchideli, sprawdzi się idealnie. Zamiast kremu budyniowego ciasto posmarujemy pyszną kremówką, by maksymalnie skrócić i uprościć przygotowanie jabłkowego deseru.

Przepis na wyjątkowo smaczną szarlotkę bez pieczenia

Składniki:

  • 120 g herbatników lub biszkoptów

  • 1,5 kg jabłek o słodko-kwaśnym smaku

  • sok z połowy cytryny

  • 3 łyżki cukru

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 400 g śmietanki kremówki 36%

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny

  • 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 30 g migdałów w płatkach do posypania

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do nich sok z cytryny. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i przesmażamy na niej starte owoce wraz z cukrem.

Gdy nadmiar płynu odparuje, zestawiamy naczynie z ognia. Następnie dodajemy galaretkę, wsypując proszek bezpośrednio do jabłek. Dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni i również odstawiamy do wystudzenia.

Na dnie blachy o wymiarach 20 cm x 20 cm układamy folię spożywczą, a na niej warstwę herbatników. Umieszczamy na nich lekko ciepły mus i przykrywamy kolejną porcją ciastek. Wkładamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier puder oraz płynną żelatynę w temperaturze pokojowej. Masę wykładamy na schłodzone ciasto.

Wierzch posypujemy przygotowanymi wcześniej migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy z kleksem bitej śmietany, oprószoną cynamonem lub kakao.

Po przepisy na inne desery bez pieczenia zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam sposób na pyszne ciasto z dynią , a także recepturę na bananowy sernik , który przyrządzicie z zaledwie pięciu składników.

Szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia to pyszny deser, który przygotujecie bez wysiłku

Źródło zdjęcia: canva/virtustudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje; YT/Orchideli

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >