Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Imponująca, kremowa szarlotka bez pieczenia

Imponująca, kremowa szarlotka bez pieczenia

Szalotka bez pieczenia
YT/Orchideli/kadr z materialu

Szarlotka to pyszny deser z jabłkami, który skusi każdego chyba smakosza. Niestety nie zawsze mamy czas, by przygotować to pyszne ciasto według tradycyjnej receptury. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy, z którymi przygotujecie ją bez pieczenia.

Choć może to się wydawać niemożliwe, nie każdy z nas ma w domu piekarnik. W takiej sytuacji receptura niewymagająca pieczenia, którą zainspirował przepis zamieszczony na kanale Orchideli, sprawdzi się idealnie. Zamiast kremu budyniowego ciasto posmarujemy pyszną kremówką, by maksymalnie skrócić i uprościć przygotowanie jabłkowego deseru.

Przepis na wyjątkowo smaczną szarlotkę bez pieczenia

Składniki:

  • 120 g herbatników lub biszkoptów

  • 1,5 kg jabłek o słodko-kwaśnym smaku

  • sok z połowy cytryny

  • 3 łyżki cukru

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 400 g śmietanki kremówki 36%

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny

  • 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 30 g migdałów w płatkach do posypania

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do nich sok z cytryny. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i przesmażamy na niej starte owoce wraz z cukrem.

Gdy nadmiar płynu odparuje, zestawiamy naczynie z ognia. Następnie dodajemy galaretkę, wsypując proszek bezpośrednio do jabłek. Dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni i również odstawiamy do wystudzenia.

Na dnie blachy o wymiarach 20 cm x 20 cm układamy folię spożywczą, a na niej warstwę herbatników. Umieszczamy na nich lekko ciepły mus i przykrywamy kolejną porcją ciastek. Wkładamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier puder oraz płynną żelatynę w temperaturze pokojowej. Masę wykładamy na schłodzone ciasto.

Wierzch posypujemy przygotowanymi wcześniej migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy z kleksem bitej śmietany, oprószoną cynamonem lub kakao.

Po przepisy na inne desery bez pieczenia zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam sposób na pyszne ciasto z dynią, a także recepturę na bananowy sernik, który przyrządzicie z zaledwie pięciu składników.

Szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia to pyszny deser, który przygotujecie bez wysiłku

Źródło zdjęcia: canva/virtustudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje; YT/Orchideli

Zapraszamy na nasz Instagram