Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz
Kochamy ciasta z jabłkami, a już najbardziej szarlotkę. Połączenie kruchego ciasta z wilgotnością owoców smakuje doskonale. Dziś podsuwamy wam przepis Ewy Wachowicz na szarlotkę z budyniem. Jest jeszcze bardziej wilgotna, a kruche ciasto rozpływa się w ustach.
Budyń jest dodatkiem dość często wykorzystywanym w ciastach i deserach. Jego mleczny smak i gęsta konsystencja szczególnie pasują do kruchych wypieków. Jednak na jego bazie można też przygotowywać kremy do tortów czy ptysiów. Budyń ma tę zaletę, że nie jest zbyt kaloryczny, a wprowadza do ciasta przyjemną wilgotność.
Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz
Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
15 dag cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 kg jabłek
pół cytryny
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Przygotowanie szarlotki z budyniem
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Schłodzone masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki, przesiekaj. Składniki rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, jajko i żółtko, wymieszaj nożem, a potem zagnieć kruche ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną zawiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki. Drugą rozwałkuj na placek wielkości dna formy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, ponakłuwaj widelcem. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę, możesz je też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Na budyń odlej 2/3 szklanki mleka. Wsyp do niego proszek budyniowy i cukier, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozmieszany proszek budyniowy, wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, zalej je budyniem, wyrównaj powierzchnię. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na dużych oczkach na wierzch masy budyniowej. Możesz je też rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz jeszcze ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Po inne inspiracje na pyszne szarlotki zapraszamy na naszą stronę. Koniecznie przetestujcie przepis na ekspresową szarlotkę bez zagniatania, a także na szarlotkę z bezą.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz