Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.10.2021 02:00

Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, szarlotka
Pawel Wodzynski/East News, canva/estefaniavizcaino

Kochamy ciasta z jabłkami, a już najbardziej szarlotkę. Połączenie kruchego ciasta z wilgotnością owoców smakuje doskonale. Dziś podsuwamy wam przepis Ewy Wachowicz na szarlotkę z budyniem. Jest jeszcze bardziej wilgotna, a kruche ciasto rozpływa się w ustach.

Budyń jest dodatkiem dość często wykorzystywanym w ciastach i deserach. Jego mleczny smak i gęsta konsystencja szczególnie pasują do kruchych wypieków. Jednak na jego bazie można też przygotowywać kremy do tortów czy ptysiów. Budyń ma tę zaletę, że nie jest zbyt kaloryczny, a wprowadza do ciasta przyjemną wilgotność.

Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 25 dag masła

  • 15 dag cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 1 kg jabłek

  • pół cytryny

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

  • 3/4 l mleka

  • 4 łyżki cukru

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie szarlotki z budyniem

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Schłodzone masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki, przesiekaj. Składniki rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, jajko i żółtko, wymieszaj nożem, a potem zagnieć kruche ciasto.

Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną zawiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki. Drugą rozwałkuj na placek wielkości dna formy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, ponakłuwaj widelcem. Upiecz na rumiano w 200 st. C.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę, możesz je też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Na budyń odlej 2/3 szklanki mleka. Wsyp do niego proszek budyniowy i cukier, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozmieszany proszek budyniowy, wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, zalej je budyniem, wyrównaj powierzchnię. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na dużych oczkach na wierzch masy budyniowej. Możesz je też rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz jeszcze ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Po inne inspiracje na pyszne szarlotki zapraszamy na naszą stronę. Koniecznie przetestujcie przepis na ekspresową szarlotkę bez zagniatania, a także na szarlotkę z bezą.

budyń
budyń

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram