Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami
canva/bozhdb

Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami

10 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli lubicie kotlety mielone, te z pewnością pokochacie. Oto prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami. Są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmie wam niewiele więcej czasu niż zwykle. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Kotlety mielone stwarzają przygotowującym duże pole do popisu. Ich smak można bowiem modyfikować na wiele sposobów. Po pierwsze wybierając rodzaj mięsa, po drugie przyprawy, po trzecie dodatki.

Wybór tych ostatnich jest naprawdę duży. Masę mięsną można bowiem wzbogacić serem, warzywami, zieleniną czy grzybami. Jakub Kuroń proponuje właśnie dodać do mięsa podsmażone pieczarki.

Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 cebula

  • 25 dag pieczarek

  • 1 łyżka masła

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój dość drobno.

Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę, zrumień ją. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Dodaj też musztardę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Zwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy kotlety. Obtocz je w mące, smaż na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, po ok. 3 minuty z każdej strony.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na kotlety mielone. Zobacz, jak przygotować kotlety mielone z kapustą pekińską , a także jak zrobić pieczone kotlety mielone.

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy